A Makói Járási Ügyészség a letartóztatását indítványozta annak a török férfinak, aki csütörtök hajnalban harmincnégy iraki állampolgárnak nyújtott segítséget ahhoz, hogy Románia területéről Magyarországra belépjenek.

A gyanú szerint a harminckét éves elkövető 2018. szeptember 6-án, Románia területén, felvette tehergépkocsija rakterébe az iraki állampolgárságú, kurd nemzetiségű személyeket. A külföldiek szállítását a gyanúsított ismeretlen társai szervezték meg. A gyanúsított a harmincnégy személyt, köztük két nőt és öt gyermeket, ezután a román-magyar határhoz vitte, majd a csanádpalotai határátkelőnél belépett Magyarországra. A határ közelében lévő egyik pihenőhelyen a rendőrök ellenőrizték a teherautót, a kocsi rakterét megvizsgálták, és felfedezték a külföldi személyeket, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét igazolni nem tudták.

A gyanúsított tisztában volt azzal, hogy az iraki személyek a román-magyar határt jogellenesen lépik át, őket a gyanúsított az Európai Unió területére kívánta szállítani.

A Makói Járási Ügyészség az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban a gyanúsított letartóztatását indítványozta a Szegedi Járásbíróságnál, szökés, elrejtőzés, valamint annak a veszélye miatt, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítási eljárást veszélyeztetné.

Az indítványról a Szegedi Járásbíróság a mai napon fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.