A Jászberényi Járási Ügyészség egyezséget kötött a garázdaság vétségével gyanúsítható jászberényi férfival.

2018. július 1. napján lépett hatályba az új büntetőeljárási törvény, amely számos új jogintézményt vezetett be a büntetőeljárások gyorsításának céljával. Az egyezség kötése ilyen új eljárási forma, mely lehetőséget ad arra, hogy az ügyészség és a bűncselekmény elkövetője megállapodjon az elkövető bűnösségéről és annak következményeiről.

Az egyezségben foglaltak szerint a gyanúsított 2018. március 11-én, a hajnali órákban Jászberényben, az egyik sörözőben minden ok nélkül több ízben megütött és megrúgott egy ott tartózkodó sértettet. A megbotránkoztató cselekményével a gyanúsított a garázdaság vétségét valósította meg.

Az ügyészség által megjelölt bűncselekményt a gyanúsított az egyezség kötésekor beismerte, melyet a meglévő bizonyítékok is alátámasztottak. A gyanúsított elfogadta, hogy az ügyészség a bírósághoz benyújtott vádiratban 700.000 forint pénzbüntetés kiszabását indítványozza a gyanúsított által elkövetett bűncselekmény miatt.

A megkötött egyezség alapján a Jászberényi Járási Ügyészség 2018. szeptember 11. napján a Jászberényi Járásbírósághoz vádiratot nyújtott be, melyben indítványozta, hogy a bíróság az egyezséget hagyja jóvá.

A bíróság az egyezséget megvizsgálva az ügy előkészítő ülésén dönthet arról, hogy az egyezséget jóváhagyja és az indítvány szerinti büntetést kiszabja, de dönthet úgy is, hogy a jóváhagyást megtagadja és ebben az esetben a rendes eljárás szerint folytatódik a büntetőeljárás.

Hozzászólások lezárva.