Ügyészi fellebbezés nyomán nyolcvanöt nap elzárás helyett egy év hat hónap börtönbüntetésre ítélte a Veszprémi Törvényszék azt a harminckét éves férfit, aki 2016-ban, majd 2017-ben több személyt károsított meg Hajmáskéren azzal, hogy jóindulatukat kihasználva valótlanul, beteg gyermeke ellátására, gyógyszereire kért tőlük pénzt.

Az ügyben a Veszprémi Járási Ügyészség 2018 áprilisában többrendbeli csalás miatt emelt vádat a férfival szemben, mivel az elkövető azzal a kitalált ürüggyel, hogy van egy beteg gyermeke, aki kórházban van és a gyógyszerei kiváltásához pénzre van szükség, több sértetthez is becsöngetett Hajmáskéren, majd pénzt kért tőlük.

Az elkövető többnyire hatvan év feletti nőket károsított meg, illetve próbált megkárosítani, akik közül hárman visszautasították a férfi kérését, és közölték, nem tudnak neki pénzt adni, de másik három sértettől a terhelt 2400, 5000, illetve 10 000 forintot kapott.

2017 márciusában egy hajmáskéri férfi hulladékvasat adott a terheltnek, akit ezután több héten keresztül azzal az ürüggyel keresett fel, hogy van egy beteg leánygyermeke a kórházban, és a gyógyszerek kiváltásához, valamint a budapesti kórházi látogatásokhoz pénzre lenne szüksége, ami neki, mint közmunkásnak, nem áll a rendelkezésére. A sértett hitt a férfi több esetben könnyek között előadott kérésének, és részletekben, összesen 75 000 forintot adott neki.

A Veszprémi Járásbíróság a váddal egyező tényállást és minősítést állapított meg és nyolcvanöt nap elzárásra ítélte a már többször büntetett elkövetőt. Az ügyész súlyosabb büntetés, szabadságvesztés kiszabása érdekében jelentett be fellebbezést, amelyet a törvényszékhez benyújtott indítványában a Veszprém Megyei Főügyészség is fenntartott.

A Veszprémi Törvényszék a jogerős ítéletében az ügyészi fellebbezést alaposnak találta, az első fokon kiszabott büntetést súlyosította, és az elkövetőt egy év hat hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre ítélte.

Hozzászólások lezárva.