Kamaszodó lányok érzelmeivel élt vissza, felfüggesztett börtönre ítélték és öt évre eltiltották a tanári foglalkozástól.

A vádirat szerint az ügy vádlottja, egy 48 éves férfi pedagógusként dolgozott egy Budapest XVI. kerületi általános iskolában. A férfi felismerte, hogy egyes felsős lánydiákjai az önértékelésük miatt fokozottan kiszolgáltatottak érzelmileg, és visszaélve bizalmukkal a 2016-2017. években egyiküknek rendszeresen, míg a másik sértettnek 2017. május 30-án többször szexuális tartalmú, felhívást is magában foglaló, szöveges üzeneteket küldött. A tanár az üzenetek küldésére internetes alkalmazásokat használt. A vádlott a magatartásával a kiskorú sértettekben érzelmi zavarodottságot, bizalomvesztést idézett elő.

A vádlott, miután az igazgató közölte vele, hogy az üzenetek küldésének ténye a tudomására jutott, feljelentést tett. A valótlan tartalmú feljelentésben a tanár azt állította, hogy ilyen üzeneteket nem küldött, ha mégis az ő profiljáról küldték ezeket, akkor ismeretlen tettes azt feltörhette. A félrevezető feljelentés alapján nyomozás is indult.

A férfi ellen a Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség két rendbeli kisorú veszélyeztetésének bűntette, a Budapesti Nyomozó Ügyészség büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésének vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, amely az ügyeket egyesítette.

Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett, eljárást gyorsító szabályokat alkalmazva, a bíróság által tartott tárgyaláson a vádlott a terhére rótt bűncselekmények elkövetését beismerte, és lemondott a további tárgyaláshoz való jogáról.

A bíróság a vádlott bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadta, és nyomban ítéletet hirdetett; őt 2 év – végrehajtásában 5 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte.

Az ügyészség fellebbezése alapján a másodfokú bíróság az ítéletet jogerősen súlyosította annyiban, hogy a vádlottat öt évre eltiltotta a tanári foglalkozás gyakorlásától.

Hozzászólások lezárva.