Légfegyverrel fenyegetőzött, majd elmenekült a rendőr elől, végül balesetet okozott, jogerősen elítélték.

A vádirat szerint az elkövetéskor 16 éves fiú 2017. június 29-én a X. kerület, Kozma utcában vezetett egy gépkocsit. A fiú irányjelző használata nélkül és a megfelelő oldaltávolságot be nem tartva megelőzött egy másik gépkocsit. A Kozma utca-Jászberényi út kereszteződésben a piros lámpánál megállt, és kézjelzéssel fejezte ki nemtetszését a megelőzött sofőr vezetési stílusa miatt. A fiatalkorú nagyobb sebességgel elindult, azonban még – fenyegetés céljából – az ablakon kimutatta a nála lévő légfegyvert. A megfélemlített sofőr értesítette a rendőrséget.

Egy gépkocsis rendőrjárőr a megkülönböztető fény- és hangjelzés segítségével megállította a terheltet, aki félrehúzódott. Amikor a rendőrjárőr megkezdte a kiszállást, a fiatalkorú elindult a kocsijával, és nagy sebességgel menekülni kezdett, a rendőrkocsi pedig az üldözésére indult. A hajszának az vetett végett, hogy a fiú a Pesti út és a Bakancsos utca kereszteződésében nekiütközött egy szabályosan közlekedő másik autónak, amelyben a sofőr súlyos sérüléseket szenvedett.

A fiatalkorú ellen a Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Gyermek- és Ifjúságvédelmi Részlege közúti baleset gondatlan okozásának vétsége és zaklatás vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, majd a közlekedés rendje elleni bűncselekmény minősítését súlyos testi sértést okozó közúti veszélyeztetésre módosította.

Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett, eljárást gyorsító szabályokat alkalmazva, a bíróság által tartott előkészítő ülésen a vádlott a terhére rótt bűncselekmény elkövetését beismerte, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A bíróság a vádlott bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadta, és nyomban ítéletet hirdetett; őt vád szerint bűnösnek mondta ki, és 1 év 8 hónap fiatalkorúak fogházára ítélte, a büntetés végrehajtását 4 évre felfüggesztette, valamint elrendelte a terhelt pártfogó felügyeletét. Emellett a bíróság a vádlottat 1 év 6 hónapra eltiltotta a közúti járművezetéstől, és kötelezte a közel 300.000,- Ft bűnügyi költség megfizetésére.

 

Az ítélet jogerős.

 

Hozzászólások lezárva.