A Makói Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró egy hónapra letartóztatásba helyezte azt a román férfit, aki szombat éjjel csempészett Magyarország területére hat eritreai állampolgárt.

A megalapozott gyanú szerint 2020. február 8-án, éjjel 10 óra körül, a figyelőszolgálatot ellátó katonák jelezték, hogy a Nagylakot elkerülő főút szélénél egy sötét színű autót láttak, amibe emberek szállnak be. A katonák jelzése alapján a járőrök ellenőrzés alá kívánták vonni a román honosságú gépkocsit, azonban annak vezetője a rendőri jelzést észlelve gázt adott és továbbhajtott. A rendőröknek később sikerült a gépkocsit megállítani, azonban annak vezetője és utasa kiszálltak és elmenekültek a helyszínről. A rendőrök előállították a kocsiban szállított hat, magukat eritreai állampolgárnak valló személyt, akik a jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták.

Az ismeretlen elkövetők felkutatására tett intézkedések eredményeképpen másnap éjjel fél kettőkor ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személygépkocsit, melynek utasáról megállapították, hogy előző éjjel részt vett a hat eritreai állampolgár román-magyar határhoz történő szállításában, majd átkísérte őket Magyarország területére a zöldhatáron át. Ezután utasként az illegális határátlépőket szállító autóban tartózkodott mindaddig, amíg a rendőri ellenőrzést észlelve az elől elmenekült.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye okán tett indítványt a kényszerintézkedés egy hónapra történő elrendelésére.

A nyomozási bíró az ügyészi indítványnak helyt adott és elrendelte a román férfi letartóztatását egy hónapi időtartamra. A bíróság végzése nem végleges, azzal szemben a gyanúsított és védője a szabadlábon történő védekezés érdekében fellebbezést jelentettek be.

Hozzászólások lezárva.