“Az igazság bitekben” címmel rendezett kétnapos képzést a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség és az Ügyészek Országos Egyesülete október 18-19-én, Debrecenben, az elektronikus bizonyítékok beszerzésének lehetőségeiről és a büntető igazságszolgáltatásban történő felhasználhatóságról.

Az egyedülálló, angol nyelvű képzést egy nemzetközileg ismert szaktekintély, Steven David Brown tartotta. Az előadó korábban ügyvédként tevékenykedett Londonban, majd a rendőrségen, az Europolnál és több nemzetközi szervezetnél dolgozott. Jelenleg a kiberbűnözés felderítésének nemzetközi szakértőjeként tart előadásokat és online kurzusokat jogalkalmazók számára.

A képzésen az ország több részéről érkező ügyészek, bírák és rendőrök vettek részt. Az előadó rávilágított, hogy ma már szinte el sem lehet úgy követni bűncselekményt, hogy ne merülne fel az elektronikus bizonyítékok beszerzésének lehetősége akár mobiltelefon, bankkártya, vagy biztonsági kamerafelvételek által. Minden egyes technikai eszközzel végzett művelettel nyomot hagyunk magunk után. Az elektronikus bizonyítékok elterjedésével pedig a forenzikus módszerek is fejlődnek, kiszélesedett az adatszerzés és elemzés technikája, ugyanakkor a tradicionális bűnfelderítési módszerek is fennmaradtak.

2017 évben már a világ népességének 54,4 %-a használta az internetet. A világháló és felhő alapú adattárolás használatának rendkívül gyors terjedése a határnélküliség  miatt újabb kihívásokat támaszt a bűnüldöző szervek felé, mivel az Európai Unió területén folytatott nyomozások 85%-ában merülnek fel e-bizonyítékok.

Napról napra új trendek és módszerek alakulnak ki a számítógéppel elkövetett bűnözés kapcsán, amelyek eltérő mértékű informatikai fenyegetettséget jelentenek. Mivel életünkben egyre jobban szerepet játszanak a különböző számítástechnikai eszközök, a válogatott bűnelkövetésekre különböző technikai fellépések szükségesek. Mindehhez elengedhetetlen a megfelelő jogalkotás és a hatékony nemzetközi összefogás.

Hozzászólások lezárva.