A Fővárosi Főügyészség pénzmosás bűntette miatt emelt vádat azzal a budapesti testvérpárral és felbujtójukkal, egy 51 éves nővel – a III. r. vádlottal – szemben, akik még 2015 nyarán ez utóbbi kérésére Budapesten bankszámlákat nyitottak, majd onnan személyesen és bankkártyával pénzt vettek fel.

A testvérpár a III. r. vádlott utasításai szerint a számlákra Dél-Koreából, Spanyolországból érkező, fizetési műveletek megtévesztéssel történt félreirányításával elkövetett csalásokból, tehát bűncselekményekből származó pénzösszegeket több részletben több bankfiókban vették fel, majd átadták a III. r. vádlottnak, így összességében mintegy 35 millió Ft összegben hajtottak végre pénzügyi műveleteket.

Az ügyészség a vádiratában – mely ugyan nem kötelező a vádhatóságnak, de az új eljárási törvény erre lehetőséget biztosít – alternatív, konkrét büntetési mértéket tartalmazó indítványt is tett mindhárom vádlottra. Az új büntetőeljárási törvény szerint az ügyészséget ez az alternatív büntetési indítvány csak a bíróság minden büntető ügyben kötelezően megtartandó tárgyalás előkészítő ülésének eredményéhez képest köti.

Ugyanis ha a vádlottak az előkészítő ülésen beismerik és elfogadják a vádiratban szereplő tényállást és jogi minősítést, valamint lemondanak a tárgyalás jogáról,  úgy az ügyészi alternatív indítványnál súlyosabb büntetést a bíróság nem szabhat ki.

A vádbeli esetben az ügyészség az alternatív indítványában a testvérpár női tagjára   – aki több banki pénzfelvételben is részt vett – 10 hónap, míg a fiútestvérnél 8 hónap mindkettejüknél  2-2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés, míg a felbujtó III. r. vádlott esetében 2 év végrehajtandó szabadságvesztés és 3 év közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta.

Hozzászólások lezárva.