Egy huszonegy éves afgán férfi 2017 februárjában XV. kerületi tartózkodási helyén rátámadt két, szintén afgán állampolgárságú lakótársára, akik közül az egyik sértettet egy késsel súlyosan megsebesítette. Az illetékes kerületi ügyészség vádirata alapján az ügyben elsőfokú ítélet született.

A kerületi ügyészség 2017 júliusában benyújtott vádirata szerint az afgán állampolgárságú vádlott – aki oltalmazottként tartózkodik Magyarországon – 2017. február 08-án, a hajnali órákban, egy budapesti XV. kerületi utógondozóban tartózkodott a szobájában két, szintén afgán állampolgárságú szobatársával, akikkel szóváltásba keveredett.

A konfliktus során a vádlott a konyhából magához vett egy kést, amivel az egyik sértett karját és egyik ujját megvágta, valamint mindkettőjüket megütötte. Ezután megfenyegette a sértetteket, hogy amennyiben értesítik a rendőrséget, megveri, illetve megöli őket.

A bántalmazás következtében a késsel megtámadott sértett nyolc napon túli, súlyos sérülést szenvedett.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség a külföldi férfit súlyos testi sértés bűntettével, valamint személy elleni erőszakos cselekménnyel való fenyegetéssel elkövetett zaklatás vétségével vádolta, majd ez utóbbi bűncselekményt a tárgyaláson eljáró ügyész kényszerítés hatósági eljárásban bűntette kísérletére módosította.

A vádemelés az ügyben eredményes volt, az ügyben elsőfokú ítélet született; az ügy vádlottját a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság – a módosított váddal egyezően – bűnösnek mondta ki, és ezért őt 3 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyúttal fenntartotta a vádlott előzetes letartóztatását.

Az ítélet nem jogerős, az ügyészség a terhelt terhére, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása végett fellebbezett.

Hozzászólások lezárva.