A súlyos sérüléseket okozó kutyatámadás a gyermekre felvigyázó rokon mulasztása miatt történhetett meg, ezért a Hevesi Járási Ügyészség vádat emelt a felelőtlenül viselkedő asszonnyal szemben.

A két éves gyermeket az édesanyja 2016. szeptember 27-én látogatóba vitte az élettársa nagynénjéhez, annak tarnaörsi kertes családi házába. Délután itt mindhárman az udvaron tartózkodtak, amikor az anya bement a lakóépület mosdójába, de előzőleg megkérte rokonát, hogy figyeljen a fiúcskára addig, amíg ő távol van. A nagynéni elvállalta a gyermek felügyeletét, azonban ebből fakadó kötelezettségének nem tett eleget, ugyanis néhány perc múlva maga is bement a házba, egyedül hagyva a kicsit az udvaron.

A vádlott lakóháza nem volt kerítéssel elválasztva a szomszédos ingatlantól, melynek udvarán az ott lakók egy három éves német juhász kan kutyát tartottak láncra verve. Az egyedül hagyott kisfiú – feltehetően kíváncsiságtól hajtva – áttipegett a szomszédos telekre, ahol olyan közel került a kutyához, hogy az el tudta őt kapni. Az állat a tarkójánál ragadta meg a sértettet, akit a fogai közt tartva rángatott, miközben több helyen is megharapta a fejét.

A kutya gazdái – egy férfi és az édesanyja – az eb hörgésére és a gyermek hangos sírására felfigyelve a támadás helyszínére szaladtak. Itt csak hosszabb küzdelem után, a kutyát ütve és rugdosva tudták kiszabadítani a sérült kisfiút, aki a fej mély, koponyacsontig terjedő nyílt sebével, illetve az arc és rágóízület nyílt sebével járó súlyos sérüléseket szenvedett.

A járási ügyészség gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja a gyermek felügyeletét elvállaló, de azt hanyagsága folytán elmulasztó nőt, akivel szemben a vádiratában felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt.

A Heves Megyei Főügyészség Közjogi Szakága emellett hatósági eljárást kezdeményezett az illetékes járási hivatalnál a kutya gazdáival, az ebtartókkal szemben az állattartás körülményeinek vizsgálata és az esetleges közigazgatási jellegű jogkövetkezmények alkalmazása érdekében.

Hozzászólások lezárva.