A Salgótarjáni Járási Ügyészség vádat emelt egy 28 éves, többszörös visszaeső férfivel szemben, aki időskorú, beteg ismerőse sérelmére követett el bűncselekményt a sértett fizikai állapotát kihasználva.

A vádlott 2019. január elején Salgótarjánban egy nappali melegedőben megismerkedett a 75 éves, agyvérzése miatt bal oldali lebénulásban és ennek következményeként kialakult mozgáskorlátozottságban is szenvedő sértettel, aki a melegedőbe járt a napi ebédjéért.

A vádlott ezután rendszeresen feljárt a sértett lakására, oda bejáratos lett, az ebédjét hordta számára, emellett háztartási javítási munkákat is elvégzett neki kisebb összegekért cserébe, ezáltal bizalmi kapcsolatba kerültek.

2019. január 14-én délelőtt a vádlott a sértett telefonhívására egy szerelési munka miatt annak lakására ment, majd dél körül – a sértett állapotát, a bizalmi viszonyt és a mozgáskorlátozottságát kihasználva – amikor a sértett a lakás konyhájában rendezkedett, a vádlott a hűtőgép tetején elhelyezett mappából, az összekészített három darab 10.000 forint címletű papírpénzből egyet magához vett, majd a lakásból elsietve jogtalanul eltulajdonította azt.

Mivel a sértett a pénzt kölcsön törlesztőrészletének kifizetésére szánta, még aznap tudatosult benne, hogy meglopták, ezért feljelentést tett, jelenleg is fennálló kárának megfizetését is kérve.

Az ügyészség a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett kifosztás bűntette miatt emelt vádat a 28 éves, többszörös visszaeső vádlottal szemben, akinek cselekménye így egy évtől hét év hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Az ügyészség vele szemben fegyházbüntetés kiszabására és a közügyek gyakorlásától való eltiltására tett indítványt, valamint az okozott kárt és a bűnügyi költségeket is meg kell fizetnie. A férfi előélete miatt feltételes szabadságra sem bocsátható.

Hozzászólások lezárva.