A bérlethamisító párosnak egy apa és fia szerzett hőpapírt, amely után megindult a kereskedés a hamis bérletekkel; a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség vádat emelt a hamisítók és az automatát megfúrók ellen. A hamisítókat felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbüntetésre ítélték.

A vádirat lényege szerint egy 38 éves férfi 2015-ben elhatározta, hogy hamis BKV bérletek készítése és árusítása révén fog pénzhez jutni. A férfi azt tervezte, hogy alapanyagként a jegy- és bérletkiadó automatában lévő hőpapírt szerez meg, és arra a megrendelők által megadott adatokkal készíttet bérleteket. A férfi az elkövetésbe bevonta egy szintén 38 éves ismerősét, egy a számítógépes szerkesztéshez értő férfit. Az ötletgazda további ismerőse, egy 26 éves férfi vállalta, hogy 54 éves édesapjával együtt megszerzik a hőpapírt, amelyhez a fúrógépet és egyéb eszközöket az ötletgazda biztosította számukra.

Az apa és fia a XVI. kerületben sikertelenül, majd a XI. kerület, Budaörsi úton sikeresen megfúrtak egy jegy- és bérletautomatát, amelyből mintegy 280 ezer forint értékű hőpapírt tulajdonítottak el, és ezért felbujtójuktól 130 ezer forintot kaptak. A két 38 éves férfi elkezdte a bérlethamisítást, mind saját részre, mind a feketepiacon, a jogszerű árnál olcsóbban, és kiterjedt ügyfélkörre tettek szert.

A két hamisítót a rendőrség 2016. október 14-én a IV. kerület, Deák Ferenc utcában intézkedés alá vonta, egyiküknél 14 hamis bérlet volt, később a nyomozók a lakásukon több mint 100 hamis bérletet, hőpapírt és hőnyomtatót találtak.

A kerületi ügyészség a két hamisító ellen üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásának vétsége és más bűncselekmények, az apa és fia ellen rongálás bűntette és lopás vétsége miatt emelt vádat a Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság előtt.

A bíróság a két hamisítót bűnösnek mondta ki a vád szerint és őket 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint fejenként félmillió forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a vádlottakat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő jogkövetkezmények alól. Az egyik vádlottra nézve az ítélet jogerőre is emelkedett, a másikuk – védőjével együtt – három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat kapcsán.

Az automaták megrongálásával vádolt apa és fia ellen a bírósági eljárás tovább folyik.

Hozzászólások lezárva.