A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség gyorsított eljárásban állította bíróság elé azt a török apát és fiát, akik rátámadtak a jogszerűen intézkedő röszkei határrendészekre.

A megalapozott gyanú szerint 2019. augusztus 06-án a Németországban élő török állampolgárságú elkövetők és családtagjaik személygépkocsival a Röszke Autópálya Határátkelőhelyen kilépésre várakoztak, amikor egy motorkerékpáros megpróbált eléjük kerülni. Az egyik török férfi hangos szóváltásba keveredett a motorossal, eközben a feje közvetlen közelében az öklét rázva nemtetszését fejezte ki a történtek miatt. Az ezt észlelő rendőr felszólította az elkövetőt a cselekmény abbahagyására és bal kezével eltolta a motorgépjármű vezetőjétől, azonban a vádlott a rendőr őrmestert szolgálati egyenruháját megragadva maga felé kezdte húzni. A kollégájának segítségére siető rendőrt a vádlott a ruházatánál fogva szintén megragadta, miközben a fogásból elengedett rendőr őrmestert a vállára ráfogva a dulakodásba bekapcsolódó fia visszatartotta. Az erőszakot kezdeményező vádlott az odaérkező harmadik határrendészt a bal vállánál megragadta, és a rendfokozat jelzőjét leszakította. Miközben a rendőrök ezen elkövetőt kényszerítő intézkedést alkalmazva a földre vitték, a fia, apja segítségére sietve megpróbálta őket eltolni, akinek végül egy negyedik rendőr törte meg az ellenállását.

Az ügyészség őrizetbe vette, és gyanúsítottként hallgatta ki az elkövetőket – akik tényfeltáró, bűnösségre kiterjedő beismerő vallomást tettek –, majd 2019. augusztus 08. napján a Szegedi Járásbíróság elé állította őket.

A bíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki az elkövetőket hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, ezért egy év kettő hónap börtön fokozatú szabadságvesztés büntetésre ítélte és egy évre kiutasította őket Magyarország területéről. A járásbíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását mindkét vádlott esetében egy év hat hónap próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet jogerős.

Hozzászólások lezárva.