Az illetékes kerületi ügyészség az ügyben embercsempészés bűntette miatt emelt vádat egy román állampolgárral szemben, aki a vád szerint társaival együtt összesen négy gépkocsival konvojban haladva próbálták a külföldieket Németországba csempészni.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség 2016 szeptemberében benyújtott vádirata szerint a román férfi több társával együtt vállalkozott arra, hogy az államhatár átlépésére jogosító okmányokkal nem rendelkező külföldi állampolgárokat meghatározott pénzösszeg – fejenként 500 euró – ellenében Németországba szállítja, és ezzel segítséget nyújt nekik az államhatár jogellenes átlépéséhez.

2015. augusztus 26-án a XIII. kerület, Jász utcában két személygépkocsiba beültettek összesen 32 szír állampolgárságú személyt, majd másik két felvezető autóval – amik közül az egyiket a vádlott vezette – egymást szorosan követve, egymás után haladva elindultak a magyar-osztrák határ irányába.

A konvojban haladó négy gépkocsi sofőrjeit és utasaikat azonban még a XIII. kerületben rendőri intézkedés alá vonták, és az embercsempészeket előállították.

A román állampolgárságú férfival szemben a kerületi ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt távollétében emelt vádat.

A vádemelés az ügyben eredményes volt, az ügyben elsőfokú, nem jogerős ítélet született; az ügy vádlottját Pesti Központi Kerületi Bíróság 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, és 4 évre kiutasította Magyarország területéről.

A román férfi öt másik embercsempész-társával szemben már korábban ítéletet hozott a bíróság; őket 2 év 4 hónap letöltendő börtönbüntetésre és 5 év kiutasításra ítélte.

 

Hozzászólások lezárva.