A Központi Nyomozó Főügyészség többszörösen minősített hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest Megyei Adóigazgatóság korábbi főosztályvezető-helyettese és nyolc társa ellen a Budapest Környéki Törvényszéken.

A vádirati tényállás szerint a volt főosztályvezető-helyettes egy ismerősén keresztül – aki szintén vádlott az ügyben – abban állapodott meg egy vádlottársával, hogy olyan személyektől, akiknek érdekeltségében adótartozással rendelkező, megszüntetni kívánt cégek vannak, arra hivatkozással kérnek pénzt, hogy közreműködnek az adótartozás – behajthatatlanság miatti – törlésében, illetve a cégek kényszertörléséhez szükséges feltételek biztosításában.

A vádlott a cégek adóhatóság által kezelt, adótitoknak minősülő adatait az annak megismerésére nem jogosult személyeknek kiadta és előre közölte a helyszíni adóhatósági ellenőrzések idejét, valamint a hivatalos küldemények postázásának tényét is. Társai közreműködésével – annak érdekében, hogy eljárási jogosultságát biztosítsa – a volt főosztályvezető-helyettes elérte azt is, hogy a cégek székhelyét az általa vezetett osztály illetékességi területére helyezzék át.

A megállapodás szerint a hivatalos személy és két társa az adott cég adótartozásának 10-15%-át kérte az ügyintézésért cserébe, a vádirat szerint ezzel közel huszonegymillió forint jogtalan előnyre tettek szert, amelyet egymás között egyenlő arányban elosztottak.

A volt főosztályvezető-helyettes és két társa részben beismerte a bűncselekmények elkövetését, a többi vádlott – akik az érintett kilenc cég érdekében eljáró személyek voltak – tagadta annak elkövetését, illetve megtagadta a vallomástételt. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek.

A volt főosztályvezető-helyettes terhére rótt – 9 rendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért kötelességét megszegve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett – hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és a 3 rendbeli hivatali visszaélés bűntette, a halmazati szabályokra figyelemmel akár tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Az ügyben korábban közzétett ügyészségi sajtóközlemény az alábbi linken érhető el:

/a-kozponti-nyomozo-fougyeszseg-gyanusitottkent-hallgatta-ki-a-nemzeti-ado-es-vamhivatal-egyik-osztalyvezetojet-es-ket-tarsat-vesztegetes-miatt-fotokkal/

Hozzászólások lezárva.