A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint több magánszemély feljelentése alapján folyamatban lévő ügyben az ügyészség 2019. február 28-án összehangolt nyomozati cselekményeket végzett. A több helyszínt érintően végrehajtott akcióban a Terrorelhárítási Központ, a Készenléti Rendőrség, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat is közreműködött.

A megalapozott gyanú lényege szerint az elkövető magát valótlanul – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Nemzeti Nyomozó Iroda, esetenként az ügyészség állományába tartozó – hivatalos személynek kiadva arra hivatkozott, hogy hivatali befolyása, illetőleg kapcsolatai révén adóigazgatási és büntetőeljárásokat befolyásol, ezért jogtalan vagyoni előnyt kért és kapott a folyamatban lévő ügyek érintettjeitől. Az átvett összegek vonatkozásában azt állította, hogy azok egy részét továbbítani fogja a döntéshozók részére, köztük egy miniszterre és egy ügyészségi vezetőre is utalva.

A gyanúsított ígéretei ellenére az ügyekben nem intézkedett, az erre történt valótlan hivatkozással megszerzett pénzt más személyeknek nem továbbította, az átvett több százmillió forintot teljes egészében megtartotta.

Az ügyészség a kutatások során közel tízmillió forint készpénzt, nagyértékű ékszereket, órákat valamint öt gépjárművet foglalt le. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható személyt az ügyészség őrizetbe vette, majd gyanúsítottként hallgatta ki. A gyanúsított az első kihallgatása során megtagadta a vallomástételt, letartóztatása indítványozásáról a Központi Nyomozó Főügyészség a mai napon dönt.

A minősített befolyással üzérkedés bűntette két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény, amely főbüntetés a halmazati büntetési szabályokra tekintettel elérheti a 12 évet.

Az őrizetben lévő gyanúsítotton kívül az ügyben eddig további három személy gyanúsítotti kihallgatása történt meg.

 

Hozzászólások lezárva.