A Kaposvári Járási Ügyészség több rendbeli nagy tárgyi súlyú – köztük jelentős értékre, bűnszövetségben elkövetett – lopás és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emelt vádat két budapesti férfival szemben, akik olyan betöréses lopásokat követtek el Budapesten, illetve Somogy megyében, amivel közel 100 millió forintot zsákmányoltak.

A vádlottak – akik unokatestvérek – 2019 októberében állapodtak meg abban, hogy betöréses lopásokat követnek el. Ennek során külön a bűnelkövetésre szánt telefonokat szereztek be, amiken konspiráltan kommunikáltak egymással, a betörések helyszínét gondosan feltérképezték, amit hozzájuk nem kapcsolható gépkocsikkal közelítettek meg.

A vádlottak a betöréssorozat időszakában több családi házat – köztük a Balaton Somogy megyei szakaszán található két ingatlant – törtek fel úgy, hogy több esetben az élesített riasztók sem tartották vissza őket. Azokat hatástalanították, vagy egyszerűen megvárták, míg a riasztás miatt kiérkező távfelügyeleti járőrök elhagyják a helyszínt. Ezután a házakban nagy értékű zsákmánnyal kecsegtető széfeket, illetve trezorokat kerestek, amiket még a helyszínen felfeszítettek, vagy magukkal vitték, ahogy tették azt egy több mint 300 kg súlyú páncélszekrény esetében is.

A vádlottak a bűncselekmény elkövetése során nagy mennyiségű készpénzt, értékes arany – több esetben briliáns drágakövekkel díszített – ékszereket, történelmi arany pénzérméket, valamint nagy értékű karórákat zsákmányoltak. Az egyik ingatlanból csak az elvitt karórák értéke a 29 millió forintot is meghaladta. A vádlottak összesen 85 millió forint kárt okoztak a sértetteknek.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság által lefolytatott nyomozás során számos lopott értéket sikerült visszaszerezni, mivel a kutatások során a nyomozók feltártak egy olyan rejtekhelyet, ami az idősebb vádlott házában, az egyik fal mögött volt kiépítve. A rendőrség emellett gépkocsikat, köztük az elkövetéshez használt két autót, valamint a vagyonbiztosítás érdekében nagyobb értékű ingóságokat is lefoglalt az eljárás során.

Az idősebb férfi ötször volt már büntetve, legutóbb Németországban ítélték el betöréses lopás miatt, míg fiatalabb társa a bűncselekményeket betöréses lopások miatt kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt követte el.

Az ügyészség a letartóztatásban lévő férfiakkal szemben fegyház fokozatú szabadságvesztés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés és – az utazó bűnözői jelleg miatt – járművezetéstől eltiltás kiszabására, valamint az idősebb vádlott vonatkozásában 14 millió, míg fiatalabb társa esetében 13 millió forintot meghaladó összegű vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt.

Az esettel kapcsolatos rendőrségi videofelvételek a következő linken érhetők el: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/betoresre-szovetkeztek

Hozzászólások lezárva.