A Fővárosi Főügyészség különösen jelentős kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat annak a magyar cégnek az egyik vezetője ellen, aki a gazdasági társaság likviditási gondjainak rendezése érdekében még 2014 nyarán – hamis okirat felhasználásával és tényleges fedezet nélküli zálogjog alapításokkal – mintegy 550 millió forint kölcsönt vett fel egy másik gazdasági társaságtól.

A vádirat szerint a nyilvános részvénytársasági formában működő cég a forrásigényét pénzintézeti hitelek helyett elsősorban kötvények kibocsátásával fedezte.

A nagyösszegű kölcsön felvételére is az aktuálisan lejáró kötvények visszafizetése érdekében volt szükség. Ezt a vádlott úgy oldotta meg, hogy egy valótlan tartalmú, a cég vagyoni helyzetének kedvező látszatát keltő, csak éppen átmeneti problémák miatt fel nem szabadítható – valójában hamisított – ügyvédi letétről szóló szerződés bemutatásával, továbbá – valójában értéktelen – vagyonelemekre alapítandó jelzálogjog szerződések ígéretével kölcsönadót keresett és talált egy másik gazdasági társaság személyében, majd sikeresen 547 millió forint kölcsönt vett fel a későbbi sértettől.

A csalási kárból a részvénytársaság számláiról történő beszedés útján annak mintegy 10%-a térült meg.

A bűncselekmény büntetési tételkerete a halmazati szabályok miatt 5 évtől 11 évig terjedő szabadságvesztés.

Az ügyészség a vádiratában alternatív, mértékes indítványt is tett azzal, hogy ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a vádirati tényállással és jogi minősítéssel egyezően beismer, valamint a tárgyalás jogáról lemond, úgy az ügyészség 6 év börtön fokozatú szabadságvesztés büntetés és 6 év közügyek gyakorlásától eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozza.

Hozzászólások lezárva.