A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben az Eurojust közreműködésével, széleskörű nemzetközi együttműködés eredményeképpen, hat gyanúsított letartóztatására tett indítványt.

Az ügyészség öt európai államhoz intézett jogsegélykérelmet, amelyek teljesítése során gyanúsítotti,- és tanúkihallgatások, vagyonbiztosítási intézkedések, kutatás, és lefoglalás történt. A nemzetközi együttműködést hatékonyan segítette az európai uniós ügyészi szerv, az Eurojust, melynek keretében személyes találkozók megszervezésére, a jogsegélykérelmek alapján teljesített büntetőeljárási intézkedések koordinációjára is sor került, biztosítva a magyar büntetőeljárás eredményességét.

Egy férfi, akivel szemben nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az ügyészség indítványára a nyomozási bíró, 2015. év óta fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre és irányított, amelynek része volt a többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat. A fiktív számlákat két, tatabányai székhelyű gazdasági társaság fogadta be összesen 16 cégtől, ezzel az általános forgalmi adó fizetési kötelezettségük mértékét csökkentették, így a magyar állami költségvetésnek 991.518.000,- Ft vagyoni hátrányt okoztak.

A fiktív számlákat kiállító alvállalkozó cégek valós gazdasági tevékenységet nem végeztek. E cégek bankszámláira a haszonhúzó két tatabányai gazdasági társaság teljesített utalást, a fiktív számlák ellenértékének megfelelő összegben, amelyet a bűnszervezetet irányító férfi utasításai szerint tovább utaltak más cégek számláira. A bűnszervezet vezetője által utasított emberek a cégek számláiról jellemzően készpénzfelvevő automatákból felvették a pénzt, és azt visszajuttatták a bűnszervezet vezetőjének, illetve a fiktív számlákat befogadó társaságok képviselőihez.

Az ÁFA befizetési kötelezettségüket jogtalanul csökkentő cégek részére fiktív számlákat kiállító gazdasági társaságok szintén valótlan tartalmú alvállalkozói számlákat fogadtak be. A számlakiállító cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, angol állampolgár, akik tényleges ügyvezetői tevékenységet sosem végeztek, a cégeket és azok könyvelését a bűnszervezet vezetője irányította.

A bűnszervezet vezetője különböző gazdasági társaságok ügyvezetőjeként a költségvetési csalásból származó pénzösszegeket a Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban létrehozott cégek bankszámláira utalta, ahonnan az visszaáramlott egy tatai székhelyű céghez. A tatai cég a pénzből 12 ingatlant vásárolt a 2015-2019. évek közötti időszakban, amelyeket bérbeadás révén hasznosított.

Az ügyészség hat férfival szemben indítványozta a letartóztatás elrendelését, akik közül ketten a két haszonhúzó gazdasági társaság ügyvezetői, három személy a számlázási láncban lévő cégek ügyvezetői, egy gyanúsított a költségvetési csalásból származó pénz befektetője, a pénzmosást végző cég ügyvezetője.

Az ügyészség indítványa szerint megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén a bizonyítást veszélyeztetnék, valamint a bűnismétlés veszélye is fennáll.

A nyomozási bíró az ügyészség indítványával egyezően a hat férfi letartóztatását egy hónapra elrendelte.

Hozzászólások lezárva.