A Kaposvári Járási Ügyészség jövedéki termékre elkövetett költségvetési csalás vétsége miatt emelt vádat azzal a dombóvári házaspárral szemben, akiknél a nyomozók zárjegy nélküli dohányt találtak.

A házaspár 2019 decemberében Kadarkúton közlekedett a személygépkocsijával, amikor személyi sérüléssel nem járó közlekedési balesetet szenvedtek. A baleset miatt  a rendőrök intézkedtek, melynek során a járőrök 40 csomag, több mint 20 kg tömegű zárjegy nélküli vágott dohányt találtak a vádlottak autójában úgy, hogy annak eredetére nem tudtak magyarázatot adni.

A vádlottak otthonában ezután kutatásra került sor, melynek során további 2,5 kg vágott dohány került elő, azonban a birtoklás jogszerűségét, illetőleg azt, hogy a dohánytermék után a jövedéki adót megfizették volna, hitelt érdemlően szintén nem tudták igazolni.

A vádlottak a jövedéki adó megfizetésének elmulasztásával több mint 400.000 forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek, melyet az eljárás alatt utólag megtérítettek.

Az ügyészség a visszaesőnek minősülő férfival szemben pénzbüntetés kiszabására, míg büntetlen előéletű feleségével szemben próbára bocsátás alkalmazására tett indítványt. Az ügyészség nyomatékos enyhítő körülményként értékelte, hogy a jövedéki adónemben okozott kárt megtérítették, amely lehetőséget adott a büntetés korlátlan enyhítésére.

 

Hozzászólások lezárva.