A Tatabányai Járási Ügyészség gondatlan közveszély okozásának vétsége miatt vádiratot nyújtott be egy férfival szemben, aki a társasház padlásterében gyertyát gyújtott, majd azt otthagyta, emiatt a ház tetőszerkezete leégett, és több mint ötmillió forint kár keletkezett.

A vádirat szerint a férfi a lábatlani társasház egyik lakásában a tulajdonos engedélyével, valamint a ház padlásterében a lakók tudtával gyakran tartózkodott, személyes tárgyait itt helyezte el.

A férfi 2019. február 6-án az éjszakát a padlástérben töltötte, gyertyával világított, melyet nem oltott el, amikor kora reggel elment az épületből. Az égő gyertya lángja átterjedt a közelben tárolt éghető tárgyakra, és a tetőszerkezet faanyagára. A padlástér, az ott található tárgyak, köztük az egyik lakó által kiteregetett ruhák a füst és hő hatására károsodtak. Sérült továbbá a tető palaszerkezete, lécszerkezete és a tetőtartó fa gerendaszerkezet, valamint az elektromos hálózat gerincvezetéke. A tűz oltása következtében a felső lakások beáztak.

A tűz által kiváltott hő hatására és az oltás következtében a társasházban 5.250.451,-Ft kár keletkezett, melyet a biztosító megtérített.

Az éghető anyagok begyulladásával, és a füstgázok belobbanásával, valamint a tűzoltóság beavatkozásának hiányában a tűz akadálytalanul terjedt volna tovább a tetőszerkezet valamennyi részére, illetve valamennyi lakásra.

Az ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a Tatabányai Járásbíróság a vádlottat végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje.

Hozzászólások lezárva.