A Szerencsi Járási Ügyészség vádat emelt egy 34 éves férfi ellen állatkínzás bűntette miatt.

A vádlott 2019. január hónap utolsó harmadában a kora délutáni órákban Prügy külterületén a befagyott Tisza-folyón hat léket vágott. A lékekből az odaúszó, levegőt kereső halakat kézzel, illetve merítőhálóval kifogta. Ezzel a módszerrel 150 darab különböző fajtájú kisebb súlyú halat, valamint hét darab nagyobb testű halat fogott ki, összesen 7 340 Ft értékben. A halakat élő állapotban kiválogatta, a nagyobbakat szatyorba tette, a 150 darab kisebb halat pedig a behavazott jégen élve szétdobálta.

Azzal a cselekményével, hogy a kisebb méretű, általa megtartani nem kívánt hal egyedeket visszaengedés helyett a havas jégfelületen szétdobálta, a halaknak különös szenvedést okozott, mivel azokat fulladási folyamatnak tette ki, valamint hőmérsékleti stressznek, lassú fagyhalálnak, mivel a hőmérséklet – 6 C fok volt.

A nagyobb méretű halakat haltartó hiányában nem tudta maradandó sérülést nem okozó módon élve tartani, viszont az előírásoknak megfelelően kíméletes módon sem ölte le. A halaknak a szatyorban víz nélküli tárolásával ugyancsak kínozta az állatokat, a szükségleteiket nagymértékben korlátozta, elpusztulásukat ugyanis lassú fuldoklás előzte meg, mivel a kopoltyús légzés gátolt volt.

A vádlott egyáltalán nem gondoskodott az állatok alapvető élettani szükségleteiről, így megfelelő vízről, illetve oxigénről, cselekményével a halaknak indokolatlan, különösen nagy fájdalmat és szenvedést okozott, amely bántalmazás a pusztulásukat okozta.

Az ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetést, mellékbüntetésként közügyektől eltiltást indítványozott.

Hozzászólások lezárva.