A negyvenhat éves férfit az ügyészség tíz rendbeli csalással vádolja.

A vádirat szerint a vádlott 2014 októbere és 2015 decembere között összesen tíz sértettet – főleg időskorú embereket – ejtett tévedésbe azzal a valótlan ürüggyel, hogy lerobbant az autója, és a javíttatáshoz, vagy elszállíttatáshoz azonnal pénzre van szüksége.

A férfi módszere az volt, hogy becsengetett a kiszemelt lakásokba, majd az ajtót nyitó sértetteknek azt állította, hogy a szomszédban lakik édesanyja, vagy édesapja, más esetekben arra hivatkozott, hogy ő a szomszéd ház közös képviselőjének fia. Előfordult olyan is, hogy az utcában lakó fogorvos fiának adta ki magát. A sértetteknek ezután előadta, hogy meghibásodott az autója, amit ezért meg kell javíttatnia, vagy el kell szállíttatnia, és ehhez azonnal pénzre van szüksége, hozzátartozója azonban nincs otthon, ezért a sértettől szeretne kölcsön kérni, amit pár órán belül vissza is fizet.

A vádlott a megtévesztett sértettektől jellemzően 20-50.000 forint közötti összegeket vett át, a tíz sértettől mindösszesen csaknem 300.000 forintot. A legidősebb sértett nyolcvannyolc éves volt.

A vádlott a kölcsönkért összegeket valótlan állításokkal szerezte meg, és azok visszafizetése már a kölcsönadás idején sem állt szándékában. Célja kizárólag az volt, hogy a sértettek pénzét csalással megszerezze.

Az elkövetővel szemben a Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség emelt vádat az illetékes bíróságon, a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személyek sérelmére elkövetett csalás bűntette, illetve csalás vétsége miatt. A büntetési tétel felső határa a bűnhalmazat miatt hét és fél évig terjedő szabadságvesztés.

Hozzászólások lezárva.