A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség letartóztatását indítványozta annak a bűnügyi felügyelet alatt álló gyanúsítottnak, aki a folyamatban lévő büntetőügyéhez kapcsolódó tanúkat hamis vallomástételre hívta fel, ezáltal az eljárás jogellenes befolyásolására törekedett.

Az üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása miatt a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán folyamatban lévő bűnügyben beszerzett adatok szerint a 39 éves gyanúsított a vele szemben idén márciusban elrendelt bűnügyi felügyelet hatálya alatt az ügyhöz kapcsolódó tanúkat, a cégével kapcsolatban álló állatorvosokat, hamis tartalmú vallomás megtételére hívta fel. Emiatt őt a nyomozó hatóság hamis tanúzásra felhívás bűntettének megalapozott gyanúja miatt 2019. november 27-én gyanúsítottként kihallgatta.

A főügyészség a mai napon a férfi letartóztatását három törvényes okból: a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés, továbbá az eljárás jogellenes befolyásolásának veszélye miatt indítványozta a nyomozási bírónál. A most beszerzett adatok alapján terhére olyan bűncselekmény elkövetése róható, amelynek jellege folytán megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított a bizonyítást veszélyeztetné. A bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsításának megakadályozása érdekében az ügyészség álláspontja szerint szükséges és indokolt a személyi szabadságot elvonó legszigorúbb bírói kényszerintézkedés elrendelése.

A nyomozási bíró a mai napon megtartott ülésen az ügyészi indítványban szereplő mindhárom letartóztatási ok fennállását megállapította és a férfi letartóztatását elrendelte. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett, melyről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.