A Pásztói Járási Ügyészség indítványa alapján a Salgótarjáni Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte annak a 29 éves Borsád-Abaúj-Zemplén megyei férfinak a letartóztatását, aki élettársával internetes hirdetési oldalak felhasználásával mintegy 100 sértettet károsított meg.

A gyanúsított és élettársa különböző internetes hirdetési oldalak felhasználásával, valamint egy közösségi oldal adás-vételi csoportjaiban 2017 júliusában kezdett eladásra hirdetni többféle terméket, így mobiltelefonokat, játékkonzolokat, számítógép tartozékokat, gyermekjátékokat, mesekönyveket, babakocsikat és ruházati cikkeket. A hirdetéseket álnéven, és hamis profilok használatával adták fel úgy, hogy a meghirdetett termékekről a képeket az internetről töltötték le, mivel azokkal nem rendelkeztek.

A hirdetésekre jelentkező személyekkel a hirdetési oldalak levelező felületén, a közösségi oldalon, valamint néhány alkalommal telefonon keresztül tartották a kapcsolatot, a vásárlás ellenértékét mindig előre utalással kérte a gyanúsított az élettársának bankszámlájára. A vevőknek megígérték, hogy az utalás megtörténtét követően a megvásárolt termékeket postai úton vagy futárszolgálattal megküldik.

Amikor a vevők az előre kifizetett áruk feladásáról érdeklődtek, a hirdetéseket törölték, vagy a vevőket letiltották, a telefont nem vették fel, elérhetetlenné váltak.

A Pásztói Rendőrkapitányság felderítő munkája nyomán az ország számos pontján élő sértettek sérelmére elkövetett cselekményeket egy eljárásban vizsgálják. A férfit eddig 94 rendbeli társtettesként elkövetett csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként, az okozott kár összesen több mint 2.700.000 forint. Az esetleges további sértettek felkutatása még folyamatban van.

A férfit 2018 novemberében hallgatták ki először gyanúsítottként de őt a terhelti kihallgatás sem tartotta vissza az újabb bűncselekmények elkövetésétől, kihallgatását követően élettársával tovább folytatták a cselekményeket, újabb sértettek tévedésbe ejtésével és újabb bankszámlák felhasználásával.

Az egyébként büntetlen előéletű gyanúsított nem rendelkezik vagyonnal illetve munkahellyel, vagyon elleni bűncselekmények elkövetéséből tartja fenn magát, melyeket részben az ellene már folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt követett el, ezért fennáll a veszélye, hogy szabadon hagyása esetén újabb hasonló, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Mivel a kényszerintézkedés enyhébb formái nem lettek volna alkalmasak a bűnismétlés megakadályozására, az ügyészség letartóztatás elrendelésére tett indítványt, amelynek a nyomozási bíró helyt adott, így a gyanúsított letartóztatásban várja az eljárás befejezését.

Hozzászólások lezárva.