A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség a bűnszervezetben, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, pénzmosás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő ügyben indítványozta az USA-ban elfogott férfi letartóztatásának meghosszabbítását.

A letartóztatás elrendelésére tett ügyészi indítványról az ügyészség az alábbi oldalon adott ki sajtóközleményt: /letartoztattak-a-milliardos-vagyoni-hatranyt-okozo-bunszervezet-vezetojet/

A gyanú szerint a férfi, akivel szemben a nyomozási bíró az ügyészség indítványára nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki, és akit időközben az USA-ban elfogtak, 2015-ben fiktív számlákat kiállító bűnszervezetet hozott létre és utána azt irányította. Ennek része volt egy többszintű, számlázási láncolatot alkotó céghálózat.

A fiktív számlákat két, tatabányai székhelyű gazdasági társaság fogadta be összesen tizenhat cégtől, ezzel az ÁFA fizetési kötelezettségük mértékét csökkentették. A magyar állami költségvetésnek 991.518.000,- Ft vagyoni hátrányt okoztak. A fiktív számlákat kiállító alvállalkozó cégek valós gazdasági tevékenységet  nem végeztek.  E cégek bankszámláira a két tatabányai gazdasági társaság teljesített utalást, a fiktív számlák ellenértékének megfelelő összegben. Ezen átutalt pénzeket a bűnszervezetet irányító férfi utasításai szerint tovább utaltak más cégek számláira.

A bűnszervezet vezetője által utasított emberek a cégek számláiról jellemzően készpénzfelvevő automatákból felvették a pénzt, és azt visszajuttatták a bűnszervezet vezetőjének, illetve a fiktív számlákat befogadó társaságok képviselőihez.

Az ÁFA befizetési kötelezettségüket jogtalanul csökkentő cégek részére fiktív számlákat kiállító gazdasági társaságok szintén valótlan tartalmú alvállalkozói számlákat fogadtak be. A számlakiállító  cégek ügyvezetőinek nagy része szlovák, lengyel, angol állampolgár,  akik tényleges  ügyvezetői tevékenységet sosem végeztek, a cégeket és azok könyvelését a bűnszervezet vezetője irányította.

A bűnszervezet vezetője különböző gazdasági társaságok ügyvezetőjeként a költségvetési csalásból származó pénzösszegeket Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában és az Egyesült Királyságban létrehozott cégek bankszámláira utalta, ahonnan az visszaáramlott  egy tatai székhelyű céghez.  A tatai cég a pénzből tizenkét ingatlant vásárolt a 2015-2019. között, amelyeket bérbeadás révén hasznosított.

Az ügyészség korábbi indítványára a nyomozási bíró a bűnszervezet hat tagjának letartóztatásáról rendelkezett. Ezután az USA-ban elfogott férfit, a bűnszervezet vezetőjét Magyarországra szállították, az ügyészség indítványozta a férfi letartóztatásának elrendelését, melyet a nyomozási bíró 2020. január 16. napjáig elrendelt.

Az ügyészség indítványt tett a letartóztatás határidejének három hónappal történő meghosszabbítására. A bíróság a férfi letartóztatását 2020. április 16. napjáig meghosszabbította, mert a gyanúsítottal szemben továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a bizonyítást veszélyeztetné, valamint újabb szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követne el.

Hozzászólások lezárva.