A Kecskeméti Járási Ügyészség fegyveresen elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmény miatt indítványozta egy 25 éves román férfi letartóztatását, aki a megalapozott gyanú szerint egy társával együtt 2019. április 22-én éjjel az M5-ös autópályán Lajosmizse térségében rendőr láthatósági mellényt viselve gáz- és riasztó fegyverekkel több mint 24.000 eurót rabolt három román sértettől.

A rendelkezésre álló adatok szerint a 25 éves romániai férfi egy ismeretlen társával együtt 2019. április 22-én 0 óra 40 perc körül az M5-ös autópályán Lajosmizse térségében egy spanyol honosságú autót használva rendőr láthatósági mellényt viselve megállítottak egy román gépkocsit. A gyanúsított és társa az autó vezetőjét és két utasát gáz-riasztó fegyverrel leadott lövésekkel és bántalmazással, román és angol nyelven fenyegetve a gépkocsi átadására kényszerítették. A gyanúsított és ismeretlen társa az elrabolt autóval elhajtottak, majd később a járművet az autópályán hátrahagyták, de előtte a három nő sértett értékeit több mint 24.000 euró értékben magukkal vitték. A rablás után a gyanúsított bűntársával együtt elmenekült Magyarországról.

A gyanúsított és társa a spanyol honosságú autóval a rablás előtt úgy közlekedett, hogy a gépkocsi rendszámtábláit ragasztóanyaggal részben elfedték, majd a helyszínről menekülésük előtt a fedőanyagot eltávolították.

Az ügyészség a rablók elfogása érdekében európai elfogatóparancsot is kibocsátott, ami alapján a 25 éves gyanúsítottat 2019. október 18-án Romániában elfogták, majd átadták Magyarországnak. A rendőrség a férfit őrizetbe vette és 3 rendbeli fegyveresen elkövetett rablás bűntette, valamint egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt hallgatta ki gyanúsítottként.

A gyanúsított elfogásában és a letartóztatást megalapozó bizonyítékok beszerzésében a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság időszerű és hatékony munkáján kívül nagy szerepe volt a nemzetközi együttműködésnek, az Interpol és az Eurojust segítségének is.

Az ügyészség szerint a gyanúsított letartóztatása azért indokolt, mert a magyarországi kötődéssel nem rendelkező, román állampolgárságú gyanúsított esetében a bűncselekmény súlyossága, büntetéssel fenyegetettsége miatt tartani kell attól, hogy szabadlábra kerülése esetén a hatóságok elől elszökne, elrejtőzne. Megalapozottan feltehető az is, hogy szabadlábra kerülése esetén a gyanúsított a még szabadlábon lévő bűntársa figyelmeztetésével a bizonyítást veszélyeztetné.

Az ügyészség indítványáról a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon, 14 órakor fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.