A Gyulai Járási Ügyészség 2 rendbeli kisebb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette, 7 rendbeli szabálysértési értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás vétsége, valamint 27 rendbeli lopás bűntettének kísérlete miatt kezdeményezte egy 28 éves és egy 19 éves Hajdú-Bihar megyei illetőségű férfi letartóztatását, akik számlájára országszerte nagyszámú garázs feltörése írható.

A nyomozás adatai alapján megállapítható, hogy a munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkező gyanúsítottak rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve követtek el betöréses lopásokat, oly módon, hogy bárándi lakóhelyükről egy személygépkocsival az ország különböző településeire utaztak, és ott olyan garázssorokat kerestek, melyek távolabb helyezkednek el a lakóházaktól, így a lebukás veszélye kisebb volt. A lezárt garázsokat feltörték, és azokból elsősorban nagyobb értékű, de könnyen mozgatható értéktárgyakat vittek el, majd rövid időn belül távoztak a helyszínekről. A gyanúsítottak az ellopott értéktárgyakat a lakóhelyükre szállították, ott tárolták, majd azokat értékesítették.

Békés megyében először 2019. március 5-éről 6-ára virradó éjszaka Füzesgyarmaton, a Mátyás utcai garázssornál 10 garázst törtek fel; autó akkumulátort, autós kompresszort, horgászfelszerelést, távcsövet és sövényvágót zsákmányoltak. Két nap múlva, 2019. március 8-án hajnalban Békésen, a Fáy András utcai garázssornál, illetőleg Gyulán, a Bárdos utcai garázssoron követtek el lopásokat. Békésen 5, míg Gyulán 22 garázst törtek fel. Ezekből a garázsokból is hasonló dolgokat loptak el: láncfűrészt, sövényvágót, szalagcsiszolót, kerékfelnit gumival, valamint füstölt kolbászt, szalonnát és sonkát. A garázsok egy részéből nem tulajdonítottak el semmit, mert nem találtak megfelelő értéktárgyakat. A Békés megyei helyszíneken kívül a gyanúsítottak további hét megyében követtek el hasonló jellegű bűncselekményeket.

A kényszerintézkedés kezdeményezésére egyrészt a szökés, elrejtőzés veszélye miatt került sor, másrészt alaposan feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén a még fel nem tárt tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével vagy a még ki nem hallgatott tanúk befolyásolásával a bizonyítást megnehezítenék, illetőleg a bűnismétlés veszélye is fennállt.

A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottak letartóztatását egy hónapra elrendelte.

A gyanúsítottak elfogásáról készült rendőrségi videófelvétel az alábbi linken tekinthető meg:

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/garazsokat-tortek-fel-orszagszerte

Hozzászólások lezárva.