A Tatabányai Járási Ügyészség a tizenhat sértett sérelmére megvalósult csalások miatt indult ügyben vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki a sértetteknek összesen közel félmillió forint kárt okozott azzal, hogy az interneten olyan tárgyakat hirdetett eladásra, amelyekkel nem is rendelkezett.

A vádirat szerint a férfi 2016 februárja és 2018 augusztusa között internetes oldalakon műszaki cikkek eladására, cseréjére irányuló hirdetéseket helyezett el, illetve más személyek által feladott internetes hirdetésekre jelentkezett. A sértettek a vételárat a férfi által megjelölt bankszámlaszámra átutalták, illetve a kézbesítés során megfizették, a cserélni szándékozott műszaki cikkeket az elkövetőnek megküldték, azonban a megrendelt termékeket, illetve a csereként felajánlott készülékeket nem kapták meg, a férfi azokkal nem is rendelkezett.

Az elkövető a tizenhat sértettnek összesen 484.690,- Ft kárt okozott.

Az egyik esetben a férfi márkás mobiltelefont hirdetett eladásra. A tatabányai sértett a megállapodásuknak megfelelően vételárként 2018. február 9-én 140.000,- Ft-ot fizetett meg a csomag átvételekor. A sértett a csomag kibontását követően észlelte, hogy abban nem telefon, hanem zokni, tégladarabok, üres flakon, papírdoboz, valamint különböző papírok vannak.

A bűncselekménnyel okozott 140.000,- Ft kár a nyomozás során megtérült oly módon, hogy a  futár részére átadott készpénzt a nyomozó hatóság lefoglalta, és a sértettnek visszaadta.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfit büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, 153.000,- Ft összegű vagyonelkobzásra ítélje, valamint kötelezze a polgári jogi igényt előterjesztő sértettek kárának megtérítésére.

Hozzászólások lezárva.