A Fejér Megyei Főügyészség üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt indítványozta annak a két gyanúsítottnak a letartóztatását, akik 2018-2019-ben a távközlési szolgáltató székesfehérvári és sárbogárdi üzletében más személyek személyes irataival kötöttek előfizetői szerződéseket, amellyel 5.000.000 forint kárt okoztak a sértettnek.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak nehéz anyagi helyzetben lévő, valamint idős koránál, illetve egészségügyi állapotánál fogva könnyen befolyásolható személyeket pénz ígéretével rávettek arra, hogy a személyes irataikat részükre átadják annak érdekében, hogy azokat telefon előfizetői szerződés megkötéséhez, telefonvásárláshoz felhasználják. A gyanúsítottak a megszerzett okiratokkal a szerződésben vállalt rendszeres fizetési kötelezettség teljesítése nélkül ingyen, vagy csak az első részlet befizetésével nagy értékű mobiltelefonokat szereztek meg, amellyel mintegy 5.000.000 forint kárt okoztak a távközlési szolgáltatónak.

A gyanúsítottak a távközlési szolgáltató két ügyintézőjét, készülékenként 5.000-10.000 forint anyagi ellenszolgáltatás fejében rávették arra, hogy az ügyfélvizsgálattal kapcsolatos kötelességüket megszegve működjenek közre a csalási cselekményben.

Az egyik gyanúsított többszörösen büntetett előéletű, a bűncselekményeket sorozatjelleggel, felfüggesztett szabadságvesztés büntetésének próbaideje alatt valósította meg, míg társa a cselekményeit a vele szemben folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt állva követte el, így vonatkozásukban a bűnismétlés reális veszélye fennáll.

A Székesfehérvári Járásbíróság nyomozási bírája a gyanúsítottak egyikének letartóztatását elrendelte, tekintetében a döntés – fellebbezésére figyelemmel – nem végleges, míg a társa bűnügyi felügyeletét rendelte el a mozgását nyomon követő technikai eszközzel való ellenőrzéssel, a döntés vonatkozásában végleges.

 

Hozzászólások lezárva.