A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a magyar-szerb kettős állampolgár férfival szemben, aki 2019 áprilisában két alkalommal nyújtott segítséget külföldi állampolgároknak ahhoz, hogy Szerbia területéről Magyarországra jogosulatlanul belépjenek.

A vád szerint a vádlott 2019 áprilisában Szerbiában megállapodott egy ismeretlen személlyel abban, hogy külföldieket szállít Szerbiából Magyarországra. A megbízó átadott egy gépkocsit erre a célra a vádlottnak. Az elkövető 2019. április 5-én az esti órákban Szerbiában felvett a kocsiba két személyt, akik a szerb határ előtt az autóból kiszálltak, és a határt gyalogosan megkerülték. Ezután visszaszálltak a kocsiba, majd a vádlott a magyar határon belépett velük az országba. Az ellenőrzés során a vádlott a külföldi személyek kapcsán más személyek részére kiállított eredeti szerb útleveleket adott át.

A vád szerint az elkövető 2019. április 7-én ugyanezzel a módszerrel további két személyt próbált az országba behozni, de a rendőrök a határátkelőnél feltartóztatták, és észlelték, hogy a szállított személyek Magyarországon való tartózkodásukat igazolni nem tudják, az útleveleket nem az ő részükre állították ki.

A vádlott mindkét alkalommal tisztában volt azzal, hogy a szállított személyek jogszerűen nem léphetnek be az ország területére, valamint azzal is, hogy az ellenőrzésnél átadott szerb útlevelek más személyek részére szólnak. A vádlott így segítséget nyújtott a magyar-szerb határ jogszabályi rendelkezések megszegésével történő átlépéséhez, valamint más nevére szóló valódi közokiratot jogosulatlanul használt fel.

A Szegedi Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő, ötvenhat éves elkövetőt több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével és közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. Az ügyészség a vádlottal szemben börtönbüntetés kiszabását, valamint közügyek gyakorlásától történő eltiltását indítványozza.

A 2018. július 1-jétől hatályos büntetőeljárási törvény lehetővé tette, hogy az ügyész a vádiratban, arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előtt beismerő vallomást tesz, indítványt tegyen a kiszabadandó büntetés pontos mértékére. Ebben az ügyben az ügyészség a vádlott beismerése esetén 3 év 4 hónap börtönbüntetés kiszabását, valamint a közügyek gyakorlásától 5 évre történő eltiltását indítványozta.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.