A vádlottak egyike a társasházba bejutást biztosította két társának, akik ezután a mélygarázsba lejutva több gépkocsit is feltörtek. A két ismertté vált férfi az előkészítő ülésen beismerte a bűncselekmények elkövetését, a bíróság ezért 3 év 9 hónap, valamint 1 év börtönbüntetésre ítélte őket.

A vádirat lényege szerint az ügy egyik vádlottja, egy 51 éves férfi 2018. április 16-án a hajnali órákban – ismerve a kapukódot – kinyitotta a XI. kerület, Hamzsabégi úton lévő egyik társasház ajtaját 42 éves vádlott-társának, valamint az eddigi eljárás során ismeretlenül maradt harmadik társuknak azért, hogy ők ketten a társasház mélygarázsába lejutva, gépkocsikat törjenek fel.

A fiatalabb vádlott és ismeretlen társa ez után a mélygarázsban két gépkocsit tört fel úgy, hogy azok ablakát betörték, egy harmadik autót pedig az előző járművek egyikében talált kulccsal nyitottak ki. Az elkövetők igazolványokat, bankkártyákat, napszemüveget, informatikai eszközöket és egyéb értékeket tulajdonítottak el. A fiatalabb vádlott ezt megelőzően, 2018. május 18-án a hajnali órákban a XI. kerület, Nádorliget utcában lévő egyik társasház ajtaját befeszítette, és annak mélygarázsában összesen tíz gépkocsit, valamint két tárolót is feltört és átkutatott. A vádlott egyebek mellett sportfelszereléseket, kozmetikai cikkeket, táskát, pénztárcát, illetve egyéb, a gépkocsikban hagyott értékeket tulajdonított el.

A Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség a két vádlottal szemben több rendbeli – az idősebb férfi esetében bűnsegédként – dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Budai Központi Kerületi Bíróságra.

Az új büntetőeljárási törvény által bevezetett, eljárást gyorsító szabályokat alkalmazva, a bíróság által tartott előkészítő ülésen a vádlottak a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését beismerték, és lemondtak a tárgyaláshoz való jogról.

A bíróság a vádlottak bűnösséget beismerő nyilatkozatát elfogadta, és nyomban ítéletet hirdetett; a fiatalabb férfit 3 év 9 hónap börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, idősebb társát 1 év börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság elrendelte az idősebb férfi korábbi, 1 év 6 hónap – felfüggesztett – börtönbüntetésének végrehajtását is.

Az ítélet nem jogerős, a fiatalabb vádlott letartóztatását az elsőfokú bíróság fenntartotta.

A vádemelésről szóló korábbi közlemény, fényképekkel és videókkal itt elérhető: /melygarazsokban-tortek-fel-gepkocsikat-vademeles-fotokkal-es-hamarosan-videoval/

 

Hozzászólások lezárva.