A Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot azzal a nővel szemben, aki közel 23 millió forint adót nem fizetett meg. 

A nő az akai székhelyű, élelmiszerboltokat üzemeltető cég vezető tisztségviselőjeként dolgozott. A vádlott 2015 júniusától 2016 májusáig a havi áfa bevallásaiban nem adott számot a bevételeivel összefüggésben előzetesen felszámított általános forgalmi adóról, majd 2016 júniusától az adóbevallási kötelezettségének egyáltalán nem tett eleget, így összesen 15.126.256 forint általános forgalmi adót nem vallott be.

A nő nem tett eleget a társasági- és iparűzési adó bevallási kötelezettségének sem, és ezzel 6.080.650 forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek. A vádlott továbbá a cég által foglalkoztatott munkavállalók után teljesítendő közteher bevallási kötelezettségének nem, vagy csak részben tett eleget, amely magatartásával összesen 313.470 forint adót csalt el.

A költségvetési csalás révén a vádlott rendszeres haszonszerzésre törekedett, és összesen 22.874.806 forint adót nem fizetett meg.

A céget időközben a Tatabányai Törvényszék Cégbírósága megszűntnek nyilvánította, majd a gazdasági társaságot törölték a nyilvántartásból.

A 2018. július 01. napjától hatályos büntetőeljárási szabályok alapján az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy ha az elkövető az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, úgy a bíróság a vádlottat 2 év, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint 500 napi tétel pénzbüntetésre ítélje.

Az elkövető büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai  Járásbíróság fog dönteni.

 

Hozzászólások lezárva.