A Szigetvári Járási Ügyészség jelentős kárt okozó csalás bűntette miatt emelt vádat két férfi ellen, akik olyan kukoricára kötöttek adásvételi szerződést, mellyel nem rendelkeztek.

2016 tavaszán a szlovén sértett Magyarországon nagy mennyiségű kukoricát akart vásárolni.

Közvetítőkön keresztül került kapcsolatba két baranyai férfival, akik tájékoztatták a sértettet, hogy cégük jelentős – 20.000 tonna – kukoricával rendelkezik.

2016 májusában a két vádlott a sértettel 8.500 tonna kukoricára kötött szerződést, mely szerint a kukoricát a vádlottak határidőre leszállítják a kért olaszországi címekre.

A felek abban állapodtak meg, hogy a vevő 500 tonna kukorica vételárát – 8.500 eurót – a szállítást megelőzően vételár előlegként átutalja.

A szerződéskötés után azonban a sértett elbizonytalanodott abban, hogy a vádlottak cége rendelkezik-e a szerződésben meghatározott kukoricával, ezért a két vádlott egy baranyai gazdasági társaság kukoricatárolójához vitte a sértettet, ahol megmutatták neki az ott tárolt több ezer tonna terményt úgy, mintha a sajátjuk lenne.

Ezt követően a sértett 27.000 eurót – 8 millió 370 ezer forintot – utalt a vádlottak számlájára. A tényleges vételár 27 millió forint lett volna.

Az összeg átutalását követően azonban a vádlottak a kukoricát nem szállították le, az már a szerződés megkötésekor sem állt szándékukban és arra lehetőségük sem volt.

Az elkövetők cselekménye a jelentős kárt okozó csalás bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény 1 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hozzászólások lezárva.