A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség rablás bűntette miatt – gyorsított eljárásban – bíróság elé állított egy 30 éves férfit, aki pár héttel ezelőtt a főváros IX. kerületében rátámadt az utcán egy nőre azért, hogy a nyakában lévő arany nyakláncát megszerezze. Az ügyészi indítvány alapján a bíróság 4 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte.

A tényállás szerint a vádlott 2017. július 19-én a reggeli órákban a IX. kerület, Haller utcánál odalépett az éppen munkába igyekvő sértetthez, majd egy hirtelen mozdulattal megragadta a nő nyakában lógó arany nyakláncot, és egy rántással megpróbálta azt kitépni.

A sértett védekezett, ráfogott a vádlott kezére, ezért a nyaklánc nem szakadt el. A vádlott azonban ekkor sem hagyott fel a rablási szándékával, az ékszer megszerzése érdekében meglökte a sértettet, majd a fejét az aszfalt irányába nyomta. A vádlott az erőszakkal megtörte a sértett ellenállását, a következő mozdulattal pedig kiszakította a nyakláncot a nő nyakából és futva távozott a helyszínről.

A Budapesti IX. Kerületi Rendőrkapitányság által teljesített nyomozás eredményeként a kerületi ügyészség a férfit a napokban gyorsított eljárásban – a gyanúsítotti felelősségre vonástól számított 30 napon belül – bíróság elé állította.

A tárgyaláson lefolytatott bizonyítás alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság váddal egyezően állapította meg a vádlott bűnösségét és ezért őt 4 év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte, és 5 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság egyúttal elrendelte a vádlottal szemben egy másik bűncselekmény miatt korábban kiszabott – 2 év tartamú – szabadságvesztés végrehajtását is.

Az ítélet nem jogerős.

A vádlott előzetes letartóztatását a bíróság ügyészi indítványra a másodfokú eljárás befejezéséig fenntartotta.

 

 

Hozzászólások lezárva.