A Rendőrség 2017. október 24-én elfogott egy pakisztáni állampolgárt, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt; a férfi ellen magyar büntetőeljárás is indult.

A pakisztáni férfi ellen kiadatási eljárás van folyamatban, amely során kérte menekültkénti elismerését. Erre figyelemmel a kiadatási eljárás még nem fejeződött be, így a kiadatást kérő állam egyelőre nem tudja lefolyatni a büntetőeljárást.

A férfi menekültügyi helyzetének tisztázása nem akadálya a büntetőeljárás lefolytatásának, és a magyar büntető törvényt alkalmazni kell azokra a cselekményekre is, amelyek a magyar törvény szerint is bűncselekménynek minősülnek, és az elkövetés helyének törvénye szerint is büntetendők. Minderre figyelemmel – a legfőbb ügyész döntése alapján – magyar büntetőeljárás is indult, amelyet a Fővárosi Főügyészség irányítása mellett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat le.

Az eljárásban a nyomozó hatóság őrizetbe vette és gyanúsítottként hallgatja ki a férfit aljas indokból, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntette, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette, fegyveresen és csoportosan elkövetett rablás bűntette, lőfegyverrel visszaélés bűntette és minősített rablás bűntette miatt.

A Fővárosi Főügyészség vizsgálja a letartóztatás indítványozása feltételeinek fennállását.

Hozzászólások lezárva.