A Kaposvári Járásbíróság 5 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte azt a 36 éves büntetett előéletű férfit, aki üzletszerűen foglalkozott uzsorakölcsönök nyújtásával.

A vádirat lényege szerint a korábban külföldön dolgozó vádlott 2015. novemberétől 2017. áprilisáig a lakóhelyén, egy somogyi kis községben, Kőkúton, az általa jól ismert falubeliek rászorult helyzetét kihasználva 14 sértettnek rendszeresen adott kölcsönt kamatos kamatra.

A halmozottan hátrányos helyzetű károsultak havi jövedelme jelentősen elmaradt a létminimumtól, hónapról-hónapra éltek. Ennek tudatában a férfi a sértettekkel mégis aránytalan ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodásokat kötött, melyekkel jogtalanul 5.000 forinttól 170.000 forintig terjedő összegekhez jutott. A megállapodások teljesítése a sértetteket további nélkülözésnek tette ki.

Voltak olyan fizetni nem tudó sértettek, akiket a vádlott azzal fenyegetett meg, ha nem kapja meg a pénzét, felgyújtja a házukat, bántalmazza, megöli őket.

A járásbíróság a nyomozás során már letartóztatásba került férfit uzsora bűntettében és zsarolás bűntette kísérletében mondta ki bűnösnek, ezért őt halmazati büntetésül 5 év 6 hónap börtönre, 3 év – lakóhelyéül szolgáló község területéről – kitiltásra, valamint 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség tudomásul vette, továbbá indítványozta a vádlott szabadlábra helyezési kérelmének elutasítását és a kényszerintézkedés fenntartását. A döntés nem jogerős, mivel – az ügyészségi indítvány szerint letartóztatásban maradó – vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

 

Hozzászólások lezárva.