A Csongrád Megyei Főügyészség letartóztatását indítványozta annak a magyar férfinak, aki szerb társaival együtt magyar bankszámlák nyitásában közreműködve nyújtott segítséget külföldön kicsalt pénzek eltüntetésében.

A gyanú szerint a férfi szerb társaival együtt 2017-ben, négy magyarországi pénzintézetnél nyitott bankszámlákat, ahova azután német és osztrák cégek, illetve magánszemélyek utaltak olyan összegeket, amelyeket tőlük megtévesztéssel csaltak ki. A sértetteket nemlétező webáruházak nevében, és egyéb módon ejtették tévedésbe internetes hirdetésekkel, majd adták meg részükre a magyar devizaszámlákat, ahová teljesíthetnek. A tévedésbe ejtett külföldi sértettek 2017. február és április között közel hatvan alkalommal kezdeményeztek átutalást. A jóváírt összegeket azután a gyanúsítottak által nyitott számlákról internetes bankolással tovább utalták, így szerezve meg és tüntetve el a bűncselekményből származó pénzeket.

A gyanúsított feladata az volt, hogy segítséget nyújtson a szerb elkövetőknek magyarországi számlanyitásokban, majd ezután a számlákhoz kapcsolódó okiratokat a jellemzően nehéz körülmények között élő számlatulajdonostól elkérte a számlák feletti internetes hozzáférés és rendelkezés érdekében.

A gyanúsított és társai által nyitott bankszámlákon a fenti időszakban több, mint hat millió forint bűncselekményből származó pénz került jóváírásra az eddigi gyanú szerint.

Az üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntette miatt indult eljárásban az ügyészség a szökés, elrejtőzés valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt indítványozta a férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését, figyelemmel arra, hogy több bűntársa még ismeretlen, valamint a cselekmény szervezett és határokon átnyúló jellegére is. Ausztriában és Németországban több tartományi rendőrség folytat nyomozást a sértettek feljelentései alapján.

A főügyészség indítványáról a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon fog dönteni.

Hozzászólások lezárva.