A Debreceni Járási Ügyészség kifosztás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat két vádlott ellen, akik kora hajnalban, kihasználva a sértett alvó állapotát, a nyitott kocsiba benyúlva az övtáskájából készpénzt és okiratokat loptak.

A fiatal és a felnőtt korú vádlott 2018. július 26-án, az éjszaka folyamán Debrecenben céltalanul a vasútállomás közelében tartózkodott, ahol üldögéltek és beszélgettek. A fiatalkorú vádlott a közeli posta előtti parkolóban észrevett egy személygépkocsit, amelyben lehúzott ablak mellett egy férfi aludt. Közelebb menve rájött, hogy ismeri a sértettet, ő az éjszakai munkavégzését követően rendszeresen alszik egy kicsit a posta előtti parkolóban, mielőtt hazaindulna, és mindig tart magánál készpénzt.

A vádlottak – a fiatalabb kezdeményezésére – megállapodtak abban, hogy megszerzik a férfinál lévő értékeket. A fiatalkorú vádlott odament újra a sértetthez, a nyitott ablakon át benyúlva a sértett derekán lévő, szintén nyitott övtáskából kivette a pénztárcát, miközben felnőtt társa a közelben tartózkodott és figyelt. Ezt követően átnézték a pénztárcát, amiből a fiatalkorú vádlott kivett 64.000 forintot, azonban a tárcában benne voltak a sértett és az édesanyjának az okmányai is.

A fiatalkorú vádlott 30.000 forintot adott át a társának, miközben csatlakozott hozzájuk egy közös ismerősük, akinek elmondták, hogy mit követtek el. A harmadik társ pénzt kért a fiatalkorú vádlottól, aki először 15.000 forintot, majd rövid idő elteltével 18.000 forintot adott át neki.

A felnőtt korú vádlott és a harmadik társuk gyorsan elindultak az autóbusz végállomás felé, kis idő elteltével a fiatalkorú vádlott is utánuk ment, és megpróbálta a harmadik társuktól visszaszerezni a pénzt, miközben mindvégig nála volt a sértett pénztárcája az okmányokkal.

Haladásakor a fiatalkorút a rendőrjárőrök igazoltatták, aki bevallotta a bűncselekmény elkövetését és a társait is megnevezte. Néhány perc elteltével az autóbusz végállomás közelében a rendőrök a felnőttkorú vádlottat és harmadik társukat is elfogták, visszavették a lopott tárgyakat, majd azokat a sértettnek visszaadták, ezáltal az okozott 64.300 forint kár teljes egészében megtérült.

A lopott pénzből részesülő, ismeretlen helyen lévő harmadik elkövető ellen orgazdaság vétsége miatt külön büntetőeljárás folyik.

A Debreceni Járási Ügyészség a vádlottak ellen kifosztás bűntette és közokirattal visszaélés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban a fiatalkorú vádlott vonatkozásában javítóintézeti nevelés elrendelését, míg a felnőtt korú vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A járásbíróság előkészítő ülésén történő beismerő vallomástétel esetére a Debreceni Járási Ügyészség a javítóintézeti nevelés, valamint a felfüggesztett börtönbüntetés konkrét tartamára is indítványt tett.

Hozzászólások lezárva.