A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség választás rendje elleni bűntett miatt emelt vádat egy 61 éves férfival és társával, egy 64 éves nővel szemben

Az abaúji kistelepülésen 2016 júliusában időközi polgármester és képviselő testületi választást írtak ki, mert az előző testület feloszlatta magát.  A vádlott férfi polgármester jelöltként regisztráltatta magát a választási irodánál. Mivel a falu összlakossága 150 fő, azért hogy bebiztosítsa győzelmét, egy a faluban bejegyzett székhelyű turisztikai cég képviselőjével megállapodott abban, hogy megpróbálják befolyásolni a választás eredményét.

Felkerestek a környező településeken élő, anyagilag nehéz helyzetben lévő embereket és rávették őket, hogy a választáson a vádlott férfira szavazzanak. Ezért a férfi és a nő személyesen vitték el a leendő választókat az okmányirodába és ott átjelentették őket a faluban lévő cég székhelyére illetve egyéb, a faluban található ingatlanokba. Azt ígérték nekik, hogy ezekbe az ingatlanokba beköltözhetnek és ott ingyen lakhatnak. Néhányan ténylegesen is a faluba költöztek, de a választások után onnan kijelentkeztek. A választás napján a szavazóhelyiséghez is elvitték őket, közülük néhányan ténylegesen szavaztak is.

A választást végül így sem nyerte meg a vádlott férfi, a csalás gyanúja miatt pedig a másik jelölt eljárást kezdeményezett a választási irodánál.

Az ügyészség a férfival szemben felfüggesztett börtönbüntetést, társa esetében pénzbüntetést indítványozott.

Hozzászólások lezárva.