Egy szakhatósági állásfoglalást kívánt megszerezni két férfi, amikor könyvekben elrejtett készpénzt akartak átadni a tűzoltóknak; a Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellenük. 

A vádirat szerint az egyik vádlott, egy 65 éves férfi tulajdonos volt egy cégben, amely raktár és iroda épület használatbavételére irányuló engedélyt kért. Az engedélyhez a katasztrófavédelmi hatóság szakhatósági állásfoglalása volt szükséges, a férfi megbízta 64 éves férfi ismerősét, hogy képviselje a céget a szakhatóság előtt. A katasztrófavédelmi hatóság 2016 decemberében a használatbavételt – tűzvédelmi szempontok alapján – nem támogatta.

A támogató szakhatósági állásfoglalás megszerzése érdekében a 65 éves férfi átadott társának egy ajándékcsomagot, ,,Boldog karácsonyt!” feliratú csomagolásban, amelyben egy újra fóliázott, azonban 30.000,- Ft készpénzt is tartalmazó könyv is volt, azért, hogy azt a társa juttassa el a katasztrófavédelmi ügyintézőhöz. A megbízott az ajándékcsomagot 2016. december 21-én megkísérelte átadni a III. kerület, Vihar utcában az ügyfélfogadást ellátó tűzoltó hadnagynak, aki azt visszautasította. A 64 éves férfi – társa megbízásából – 2017. január 3-án ismételten megkísérelte elérni a szakhatóság támogató állásfoglalásának kibocsátását, amikor az ügy előadójának, egy tűzoltó főhadnagynak egy újrafóliázott, azonban 60.000,- Ft készpénzt is tartalmazó könyvet kívánt átadni jogtalan előnyként. A hivatalos személy a könyvet nem vette át. A férfi mindkét alkalommal az ügyfélfogadó helyiségben hagyta a jogtalan előnyt.

A Fővárosi Főügyészség a két férfival – a 64 évessel, mint bűnsegéddel – szemben 2 rendbeli hivatali vesztegetés bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Fővárosi Törvényszékre, amely bűncselekményt a törvény három évig terjedő szabadságvesztéssel rendel büntetni, a halmazati szabályok szerint jelen ügyben négy és fél év a büntetési tétel felső határa.

Hozzászólások lezárva.