A Gyulai Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette, súlyos testi sértés bűntettének kísérlete, valamint nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette miatt kezdeményezte egy 50 éves szegedi férfi és felbujtói, egy 41 éves szegedi és egy 44 éves gyulai férfi előzetes letartóztatását.

A 44 éves gyulai gyanúsított rendszeresen járt a Gyulaváriban lakó sértetthez, így ismerte az anyagi helyzetét, tudta, hogy hol tartja a pénzét, illetve arról is tudomást szerzett, hogy 2016. december 30. napján, dél körül nem lesz otthon. A gyulai férfi ezeket az információkat elmondta régi ismerősének, egy 41 éves szegedi férfinak, akivel megbeszélték, hogy a szegedi férfi ráveszi egyik ismerősét, hogy amíg a sértett az otthonától távol lesz, törjön be a lakásba.

A felbujtás hatására az 50 éves szegedi férfi 2016. december 30. napján, délelőtt Szegedről Gyulaváriba utazott, és fényes nappal, 12-13 óra közötti időben betört a sértett házába, ahonnan 2.200.000 Ft készpénzt lopott el.

A betörést követően a szegedi felbujtó úgy gondolta, hogy a sértett lakásán – egy nemrégiben történt ingatlan adásvétel miatt – nagyobb összegű készpénz lehet, ezért ismételten rávette az 50 éves szegedi férfit egy újabb betörésre. A gyanúsított két nap múlva, 2017. január 1-én, hajnalban, gépkocsival ismét Gyulaváriba utazott, 5-6 óra közötti időben bement a ház nyitott nyári konyhájába és a konyhaszekrényből magához vette a sértett pénztárcáját 100.000.-Ft készpénzzel együtt. A házban alvó sértett felébredt a kutatás zajára és a nyári konyhába ment. A tetten ért gyanúsított egy feszítővassal fejen ütötte a sértettet, majd végigkutatta a lakóház helyiségeit, de nem talált több készpénzt, így 100.000 Ft-al menekült el a helyszínről.

Mindhárom gyanúsított büntetett előéletű, korábban főként vagyon elleni bűncselekmények, lopás, rablás és zsarolás elkövetése miatt ítélték el őket. A bűncselekményeket közvetlenül elkövető gyanúsított többszörös visszaeső, legutóbb 2016. március 8-án szabadult.

Az előzetes letartóztatásuk kezdeményezésére szökés, elrejtőzés, bűnismétlés, valamint annak a veszélye miatt került sor, hogy szabadlábra kerülésük esetén tanúk befolyásolásával, vagy tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, megsemmisítésével a büntetőeljárás sikerét veszélyeztetnék. A Békéscsabai Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsítottak előzetes eltartóztatását 30 napra elrendelte.

Hozzászólások lezárva.