A Balassagyarmati Járási Ügyészség az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügyben indítványozta egy szír állampolgár letartóztatását, aki hat iraki állampolgárt kísérelt meg kicsempészni Magyarországról.

A megalapozott gyanú szerint 2020. június 21-én a parassapusztai határátkelőhelyen a vádlott által vezetett német rendszámú, Magyarországot Szlovákia felé éppen elhagyni készülő autót  rendőrjárőrök ellenőrizték.

A járműben hat iraki állampolgár utazott, akik közül négyen ideiglenes tartózkodásra jogosító engedéllyel, két gyermek pedig humanitárius tartózkodási engedéllyel volt Magyarországon. A két gyermek az idegenrendészeti eljárás lezárásáig Magyarországot, az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező felnőttek pedig még Nógrád megye területét sem hagyhatják el.

A szír gyanúsított a jogszabályi rendelkezések megszegésével, Magyarország területéről történő illegális kiszállításukkal próbált segítséget nyújtani az államhatár átlépéséhez az autóban utazó hat iraki állampolgárnak, de ez a rendőri intézkedés miatt meghiúsult.

A Balassagyarmati Járásbíróság az ügyészi indítványnak helyt adott és a terhelt jelenlétének biztosítása, valamint a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében elrendelte a férfi letartóztatását.

Hozzászólások lezárva.