Jávor Benedek Európa Parlamenti képviselő ma az un. Elios üggyel kapcsolatban azt állította, hogy míg a sokkal korlátozottabb jogkörű OLAF súlyos megállapításokat tudott tenni, addig a magyar ügyészség, bár vizsgálta az ügyet, azt eredmény nélkül lezárta.

Jávor Benedek ezen állítása nem felel meg a valóságnak.

 Korábban – csak részben azonos tényállás alapján – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda gazdasági csalás bűntette, hivatali visszaélés bűntette, illetve közbeszerzési eljárásban verseny korlátozására irányuló megállapodás bűntette miatt 2015. évben indított nyomozást. A rendőrség a nyomozást a 2016. május 25-én kelt határozatával megszüntette.

A Legfőbb Ügyészség illetékes főosztálya 2018. január 11-én kapta meg az OLAF ajánlását, amelyet a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Pest Megyei Főügyészséghez továbbított.

Az OLAF ajánlásai esetén mindig követett protokollnak megfelelően, a Pest Megyei Főügyészség január 22-én nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodát bízta meg.

A nyomozás a rendőrség előtt jelenleg is folyamatban van.

Az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez. Erre sem felhatalmazása, sem pedig eszköze nincsen.

Az OLAF napokban megjelent 2017-re vonatkozó éves jelentéséből kitűnik, hogy az elmúlt hét évben tett igazságügyi ajánlások nyomán befejezett nyomozásokat követő vádemelések és megszüntetések magyarországi 47 %-os aránya egyértelműen magasabb, mint az Európai Unió 42 %-os átlaga.

Mindebből egyértelműen kitűnik, hogy igaztalan az a kritika, amely a magyar ügyészséget az OLAF ajánlások ügyében tett lépései és azok uniós átlagot meghaladó eredményei kapcsán éri.

Hozzászólások lezárva.