A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség felülvizsgálati eljárásban indítványozta a vádlott bűnösségének kimondását sanyargatással elkövetett kényszermunka bűntettében is, emellett a büntetésének számottevő súlyosítását kérte.

A vádlottat korábban a törvényszék – a Debreceni Ítélőtábla által helybenhagyott határozatával – életveszélyt okozó testi sértés bűntette és más bűncselekmények miatt mint különös visszaesőt 8 év börtönre ítélte.

A vádlott a legsúlyosabb erőszakos bűncselekményét egy sérülékeny személyiségű fiatal nő sérelmére követte el, aki 7 éven át élt a háztartásában. A rokoni támasz nélküli sértett befolyásolhatóságát kihasználva sanyargatással kényszerítette a ház körüli munkák elvégzésére. Rendszeresen ököllel, bottal ütlegelte, rúgdosta, haját rángatta, sőt –  ha elégedetlen volt a munkájával – emberi méltóságában is súlyosan megalázta. Előfordult, arra kényszerítette őt, hogy fejére vödröt húzva reggeltől-estig a kapu mellett álljon, ahonnan nem mozdulhatott. Egy forró nyári napon arra utasította, hogy a ház udvarán téli ruházatban órák hosszat álljon, míg össze nem esik, télen pedig hiányosan öltözve kellett havat lapátolnia. A vádlott rendszeresen szidalmazta és gúnyolta a sértettet, aki télen fűtetlen helyiségben kényszerült aludni. Egy februári napon bottal eszméletlenre verte, a sértett kihűlés és sérülései miatt életveszélyes állapotba került, életét az orvosi beavatkozás mentette meg.

A vádirat tartalmazta ugyan a kényszermunka és a kíméletlen bánásmód tényét, a bíróságok azonban a vádlott bűnösségét emiatt nem állapították meg.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a jogerős bírósági határozatok ellen a Kúriához fordult felülvizsgálati indítvánnyal, amelyben a vádlott bűnösségének kényszermunka bűntettben történő kimondását, és büntetésének jelentős súlyosítását kezdeményezte.

Hozzászólások lezárva.