A vád szerint a harminc éves férfi tavaly nyáron az általa beszerzett szerekből rendkívül veszélyes, akár az emberi élet kioltására is alkalmas robbanóanyagot állított elő.

A vádirat szerint a vádlott 2017 júliusában elhatározta, hogy robbanóanyagot fog előállítani, ezért ehhez szükséges anyagokat szerzett be nagyobb mennyiségben.  A vádlott ezekkel az anyagokkal a XI. kerületi lakóhelyén folyamatosan kísérletezett, és végül robbanóanyagot állított elő.

A vádlott 2017. július 27-én az általa előállított vegyületből 50-70 gramm mennyiséget egy műanyag palackba töltött, majd azt a XXII. kerületben egy erdős területen kiöntötte.

A vádlott által előállított robbanóanyag az emberi élet kioltására alkalmas, felrobbantása esetén három-öt méter sugarú körben okozhatott volna súlyos, maradandó sérüléseket. Az úgynevezett másodlagos repeszek, amelyek a robbanás közvetlen környezetében lévő anyagokból keletkeznek, esetlegesen közvetetten életveszélyes, akár halált okozó sérüléseket is okozhattak volna.

A vádlott által előállított robbanóanyag megbízhatatlansága és veszélyessége miatt még engedéllyel sem állítható elő.

A Fővárosi Főügyészség a jelenleg más ügyben jogerős szabadságvesztés büntetését töltő férfit robbanóanyaggal visszaélés bűntettével vádolja,  amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele a különös visszaeső elkövetőnek minősülő vádlott esetében két évtől tizenkét évig terjedő szabadságvesztés.

Hozzászólások lezárva.