Dr. Polt Péter legfőbb ügyész meghívására 2020. február 2-6. között hazánkba látogatott Reinaldo Cruz Rivera kubai legfőbb ügyész helyettes.

A Kubai Köztársaság legfőbb ügyész helyettese, Reinaldo Cruz Rivera 2020. február 3-án hivatalos látogatást tett a Legfőbb Ügyészségen, ahol a kubai delegációt Dr. Polt Péter legfőbb ügyész és dr. Belovics Ervin legfőbb ügyész helyettes fogadta.

A látogatás előzményeként 2018. március 17-én, Havannában, a kubai és a magyar legfőbb ügyész Együttműködési Megállapodást kötött. A felek ennek során deklarálták azt, hogy együttműködnek a nemzetközi bűnözés elleni küzdelemben, kölcsönösen gondoskodnak a legszélesebb körű bűnügyi jogsegélyről, megosztják egymással a büntető igazságszolgáltatás, és ezen belül az ügyészi szervezetek működése során szerzett tapasztalatokat.

A mostani megbeszélés során a magyar és a kubai ügyészségi vezetők áttekintették az együttműködés eddigi eredményeit és a továbblépés lehetőségeit. Megállapították, hogy a kapcsolatok bővítésének egyik formája lehet a kubai kollégák – gazdasági és kiberbűnözés területét érintő – magyar jogi továbbképzésbe való bekapcsolódása.

A találkozó végén a 2018-ban megkötött Megállapodás következő két évre szóló Együttműködési Programját írták alá a felek. Ennek értelmében az elkövetkező időben tapasztalatokat cserélnek olyan témákban, mint a bűnügyi együttműködés, az emberkereskedelem elleni küzdelem, valamint a kiskorúak, az erőszak áldozatainak, az idősek és a fogyatékkal élők védelme.

A kubai delegáció a Heves Megyei, a Központi Nyomozó, továbbá a Fővárosi Főügyészségre is ellátogatott, ahol a kubai legfőbb ügyész helyettes és a helyi vezetők szakmai megbeszélés során cserélték ki a tapasztalataikat.

Hozzászólások lezárva.