A tegnapi napon megjelent hírek szerint az Európai Unió Bírósága a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóigazgatási eljárásban hozott határozatával szemben benyújtott jogorvoslatoknak helyt adva a Humán Operátor Zrt-nek adott igazat. Mindennek azonban a több mint 6 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt indult bűnügyre kihatása nincs.

Az Európai Unió Bírósága által hozott döntés a NAV és a Humán Operátor Zrt. közötti adóigazgatási eljárásban felmerült vitát zárta le. A bírói döntés sajtóban megjelent indokolása szerint a 2015-ös adóévet tekintve a dr. Czeglédy Csaba által vezetett Humán Operátor Zrt. jogszerűen alkalmazta bevallásaiban a fordított áfával szemben az egyenes adózás módszerét, vagyis az általa befogadott számlák áfatartalmát levonásba helyezve nyújtotta be adóbevallásait. A dr. Czeglédy Csaba és társai ellen indult bűnügyben az elkövetés módszere pontosan ez, vagyis az áfát is tartalmazó számlák befogadása, bevallása és az áfa jogosulatlan levonásba helyezése volt. A dr. Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet ugyanis a vád szerint úgy fogadott be áfát tartalmazó számlákat alvállalkozójától és igényelte vissza azok áfatartalmát, hogy azok adótartalma soha, így a bűnszervezet legalsó szintjét képező iskolaszövetkezetek által sem került megfizetésre.

A fordított áfára vonatkozó törvényi szabályozás bevezetésére éppen azért került sor, hogy az ilyen és ehhez hasonló elkövetési magatartással megvalósuló költségvetési csalásokat meg lehessen előzni, illetőleg akadályozni.

A vádirat tárgyává tett cselekményben az ügyészség szerint a Humán Operátor Zrt. éppen azért nem alkalmazta később sem a fordított áfára vonatkozó szabályozást és tartotta fenn bűncselekményt is megvalósító elkövetési módszerét és a bűnszervezet működési rendszerét, hogy tovább folytathassa az állami költségvetést megkárosító bűncselekményeket.

Az, hogy az Európai Unió Bírósága által meghatározott ítélet szerint erre a 2015-ös adóévet tekintve a Humán Operátor Zrt. nem is lett volna köteles, a fentiekre figyelemmel a büntetőjogi megítélés szempontjából relevanciával nem bír. A bírósági döntésből csupán azt a következtetést lehet levonni, hogy a dr. Czeglédy Csaba által irányított bűnszervezet ebben a 2015-ös évben is ugyanazzal a módszerrel követte el a költségvetési csalást, ahogyan 2011-től kezdődően és okozott vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

Hozzászólások lezárva.