A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, mint harmadfokon eljáró ügyészség, hosszabb tartamú végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta annak a vádlottnak az ügyében, aki egy magánszemélytől úgy vásárolt flóbert típusú lőfegyvert, hogy nem rendelkezett annak tartásához szükséges engedéllyel.

A Karcagi Járásbíróság a 2018. december 3-án hozott elsőfokú ítéletével a vádlottat az ellene lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt emelt vád alól felmentette, míg a lőfegyvert elkobozta.

A Szolnoki Törvényszék a 2019. szeptember 19. napján kelt másodfokú ítéletével a járásbíróság ítéletét megváltoztatta, a vádlott bűnösségét megállapította lőfegyverrel visszaélés bűntettében, ezért őt egy év szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását egy évi próbaidőre felfüggesztette és a terheltet előzetes mentesítésben részesítette.

A nem jogerős másodfokú ítélet szerint a vádlott 2016-ban egy gázriasztó fegyvert és egy flóbert típusú pisztolyt vásárolt magának egy magánszemélytől. A flóbert típusú lőfegyver a 2004-ben történt jogszabályváltozás óta engedélyköteles tűzfegyvernek minősül, így a másodfokú bíróság álláspontja szerint a vádlott, aki tisztában volt a fegyver típusával, alappal nem hivatkozhatott arra, hogy nem tudott arról, hogy a flóbert lőfegyver megszerzéséhez illetve tartásához engedély szükséges.

A másodfokú ítélettel szemben a másodfokú ügyészség a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre felfüggesztő és a vádlottat előzetes mentesítésben részesítő ítéleti rendelkezés mellőzése, valamint a szabadságvesztés tartamának lényeges felemelése és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabása érdekében fellebbezett, amit a harmadfokú ügyészség fenntartott.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint a vádlottal szemben kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés büntetés aránytalanul enyhe. A többszörösen büntetett előéletű, a bűncselekményt más büntetőeljárás hatálya alatt elkövető terhelttel szemben a törvényi minimumot meghaladó végrehajtandó szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabása indokolt. Az ügyben harmadfokon a Szegedi Ítélőtábla jár el.

Hozzászólások lezárva.