A Győri Fellebbviteli Főügyészség, mint másodfokú ügyészség, annak a vádlottnak az ügyében, aki volt feleségét akarta megöletni, a büntetés súlyosítását indítványozza.

A Győri Törvényszék 2019. október 11-én hozott ítéletében a vádlottat emberölés előkészületének bűntette és – a korábbi próbára bocsátást megszüntetve – súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt halmazati büntetésül 1 év 10 hónapi börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A nem jogerős ítélet szerint az elvált vádlott a volt feleségétől vagyonjogi perükben 62.000.000 Ft-ot követelt. A vádlott egy személyt megbízási díj fejében először arra kért, hogy ezt a pénzt hajtsa be, majd arra, hogy szervezzen meg egy rablást a volt felesége sérelmére. Végül arra, hogy „rablógyilkosságot” kövessen el, majd arra, ha nem hajtja ezt végre, akkor hozzon olyan embert, aki megöli a volt feleségét. A vádlott az elkövetésbe látszólag beleegyező személynek több alkalommal 5.000-10.000 Ft-ot adott. A vádlott a volt felesége ingatlanát is megmutatta, elmagyarázta a bejutás módját, a lakás beosztását, biztonsági védelmét és a pénz tárolási helyét.

A „bérgyilkos” azonban nem a feladat végrehajtása érdekében kereste meg a volt feleséget, hanem azért, hogy feltárja előtte a volt férje szándékát, majd együtt a rendőrségre mentek, ahol a nő feljelentést, a gyilkossággal megbízott személy pedig tanúvallomást tett.

Az elsőfokú ügyész a büntetés súlyosítása végett fellebbezett, amit a másodfokú ügyészség fenntartott.

A másodfokú ügyészség szerint az elsőfokú bíróság ítélete mindenben törvényes és megalapozott, kivéve a büntetést, mert az enyhe. A szabadságvesztés mértéke a büntetési tétel középmértékétől jóval elmarad, még a büntetési tétel alsó határát sem számottevően haladja meg, noha a vádlott minősített emberölés elkövetésére hívta fel a tanút.

Hozzászólások lezárva.